Ebury: Amerikaanse inflatie stuwt Europese valuta’s en opkomende markten

Ebury: Amerikaanse inflatie stuwt Europese valuta’s en opkomende markten

Currency
Geld dollar euro (04)

Het onverwacht lage inflatiecijfer in het Amerikaanse CPI-rapport van juni moet de Federal Reserve hebben opgelucht. Dit opent de weg voor een eerste renteverlaging, mogelijk al in september. Als gevolg hiervan zagen we een brede rally in risicovolle activa, wat zowel Europese als opkomende marktvaluta’s een impuls gaf.

Op het moment van schrijven lijkt de schokkende aanslag op presidentskandidaat Trump de dollar enigszins te ondersteunen in de vroege Aziatische handel. Desondanks lijkt de dalende trend van de greenback nu stevig verankerd in economische en beleidsfundamenten.

Gezien de beperkte marktreactie op de aanslag op Trump, blijft de aandacht deze week gericht op het monetaire beleid. De communicatie tijdens de ECB-vergadering van donderdag staat centraal voor de markten. Beleggers zullen echter ook gespitst zijn op signalen over het tempo waarin de Fed de rente zal verlagen, nu de inflatie duidelijk richting de doelstelling beweegt. Belangrijke inflatiecijfers (woensdag) en arbeidsmarktdata (donderdag) in het VK ronden de week af.

Belangrijke valuta in detail

Euro

Het renteverschil tussen de VS en de eurozone is in juli snel gekrompen, mede door tekenen van economische vertraging in de VS en het gematigde Amerikaanse inflatiecijfer van juni. De euro heeft hiervan geprofiteerd. Hoewel de toenemende kans op een overwinning van Trump in november tot aan de verkiezingen op de gemeenschappelijke munt kan drukken, verwachten wij dat de relatieve onderwaarde van de euro en de overmatige long-posities in dollars voldoende tegengewicht zullen bieden.

Van de ECB-vergadering in juli wordt geen beleidswijziging verwacht. Significante veranderingen in de communicatie zijn onwaarschijnlijk, aangezien de zomervergaderingen van de ECB zelden market-moving zijn.

Pond

Het pond blijft andere Europese valuta’s overtreffen, gedreven door veerkrachtige economische indicatoren en minder dovish communicatie dan verwacht van Bank of England-officials. Verwachtingen van nauwere banden met de EU dragen bij aan deze outperformance, waardoor het pond in 2024 tot nu toe de best presterende G10-valuta is. Het inflatiecijfer van woensdag zal nauwlettend worden gevolgd, met name wat betreft de diensteninflatie. Deze blijft hardnekkig hoog en vormt het grootste obstakel voor monetaire verruiming in het VK.

Dollar

Het CPI-inflatiecijfer van juni was onmiskenbaar positief voor de Federal Reserve en de financiële markten. Zowel de headline als de kerninflatie kwamen onder de verwachtingen uit. Bovendien ligt het driemaands voortschrijdend gemiddelde van de kerninflatie nu op jaarbasis dichter bij 2% dan bij 3%, binnen bereik van de Fed-doelstelling. De markten reageerden euforisch: aandelen en obligaties stegen, terwijl safe havens zoals de dollar werden verkocht. De aanslag op Trump lijkt vooralsnog het optimisme van beleggers niet te temperen. De weg ligt nu open voor een eerste renteverlaging in september, mogelijk gevolgd door nog een of twee verlagingen voor het jaareinde.