Mainfirst: Kansen op aangename zomer op kapitaalmarkt zijn goed

Mainfirst: Kansen op aangename zomer op kapitaalmarkt zijn goed

Equity Outlook
Zomer summer (Quang Nguyen Vinh, Pexels)

6 factoren waarom de aandelenmarkten deze zomer op een hoog niveau presteren.

‘‘Sell in May and go away’ is een veelgebruikt beursgezegde dat regelmatig zwakkere aandelenkoersen belooft in de zomermaanden. Dit jaar daarentegen presteren de aandelenmarkten op een hoog niveau,’ constateert Mainfirst vandaag. ‘Ondanks het occasionele zomeronweer zijn de kansen op een aangename zomer op de kapitaalmarkt goed.’ ‘Zes factoren zullen het weer op de aandelenmarkten de komende maanden bepalen:

1) Goed weer voor economische cijfers

De aandelenmarktkoersen hebben de afgelopen weken nieuwe hoogtepunten bereikt. Toch waren er niet veel tekenen van zomerse hoogtepunten over de hele linie. Het zijn individuele aandelen en sectoren, met name de technologiesector in de VS, die de huidige zomertrend bepalen. De tekenen voor een zonnige zomer voor aandelen blijven goed: de positieve economische en bedrijfsgegevens in Europa en een opkomende normalisering in de VS, in combinatie met verbeterde herfinancieringsmogelijkheden en -voorwaarden, zouden moeten leiden tot verdere toppen op de aandelenmarkten.

2) Aankomende renteomslag verhoogt sentiment

Niet alleen het Europees kampioenschap voetbal heeft geleid tot een euforische stemming onder de marktdeelnemers, maar ook de renteomslag van de ECB is positief ontvangen. De inflatiecijfers dalen aan beide zijden van de Atlantische Oceaan, maar stellen de centrale banken voor een dilemma: als de rente te vroeg wordt verlaagd, bestaat het risico dat de inflatiespiraal weer oplaait door de robuuste economische ontwikkeling. Het resultaat zou een pijnlijke correctie op de kapitaalmarkten zijn, vergelijkbaar met een ernstige zonnebrand. Daarnaast maken handelsgeschillen met China, de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen en geopolitieke conflicten het voor de centrale banken moeilijk om een langetermijnvisie te hanteren.

3) Politieke aandelenmarkten veroorzaken zomerstormen

De Europese verkiezingen hebben de trend naar rechts-populistische partijen bevestigd, terwijl de gevestigde partijen een aanzienlijke daling lieten optekenen. In Frankrijk was het electorale succes van de rechtse partij van Marine Le Pen voor president Emmanuel Macron aanleiding om het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven in juli. Dit heeft ook zijn stempel gedrukt op de kapitaalmarkt: hoewel Macron tot 2027 in functie blijft, vrezen marktdeelnemers dat ze wetgevende jaren zullen verliezen tot de volgende presidentsverkiezingen. De macht van Macron wordt beperkt door de verkiezingsuitslag. Hoewel een verschuiving naar rechts in het parlement werd voorkomen, maakt de nieuwe zetelverdeling het er niet makkelijker op voor de president. Gezien de huidige staatsschuld van 110,6% (ten opzichte van het bbp) zorgen de fiscale uitgavenprojecten van de partijen bovendien voor onrust. Hoewel het bestuur in het nieuwe Nationale Congres logger wordt, zijn er geen tekenen van een staats- en schuldencrisis.

4) Tekenen van een dooi in beursintroducties

Een toenemend aantal bedrijven wil naar de beurs gaan, waaronder de beursgang van de Zwitserse dermatologiespecialist Galderma en de Duitse detailhandelaar Douglas. In het algemeen is het aantal beursgangen sinds de financiële crisis aanzienlijk gedaald. Alleen al binnen de OESO zijn sinds 2005 meer dan 30.000 bedrijven van de beurs verdwenen. In de EU daalde het aantal beursgenoteerde bedrijven in 2020 met 39,7%. Toch ziet de pijplijn van beursaspiranten er veelbelovend uit, met de aanstaande transactie van Shein voor een geschatte € 58 miljard als ijsbreker in de e-commercesector.

5) Nieuwe kansen voor ondergewaardeerde bedrijven

In het algemeen is er naast beursintroducties meer activiteit in fusies en overnames. Het niveau van fusies en overnames is het afgelopen jaar aanzienlijk gedaald, wat nieuwe mogelijkheden biedt voor ondergewaardeerde bedrijven en hun investeerders, vooral in Europa. Volgens Bain & Company daalde het internationale volume aan fusies en overnames vorig jaar met 15% tot $ 3,2 biljoen, het laagste niveau in tien jaar. Dit betekent dat er een goede kans is op een nieuwe golf van overnames waarvan beleggers kunnen profiteren. Consolidatie op de kapitaalmarkt wordt steeds meer gedreven door private equity. Volgens McKinsey hebben de recordinkomsten uit de gelanceerde private-equityfondsen geleid tot een kapitaalvoorraad van $ 3,7 biljoen. Dit kapitaal zal de komende jaren worden geïnvesteerd en een nieuwe golf van overnames op de aandelenmarkt op gang brengen. Het dalende financieringsniveau wordt al weerspiegeld in de eerste deals in Europa. Traditionele bedrijven zoals Novartis concurreren met beursgenoteerde bedrijven, zoals het huidige overnameproces bij MorphoSys laat zien.

6) Kleine en middelgrote bedrijven staan in de schaduw

Beleggers moeten niet alleen op zoek gaan naar zonnige plekken, maar ook kijken naar schaduwkansen. Kleine en middelgrote kapitalisatiebedrijven leiden momenteel een schimmig bestaan op de aandelenmarkt. Ze worden verhandeld met een gemiddelde korting van 30% ten opzichte van hun eigen geschiedenis in de afgelopen twee decennia. In Europa was dit eerder te wijten aan hoge rentetarieven, zwakke economische cijfers en geopolitieke onzekerheden. Er zijn nu tekenen van een ommekeer, in ieder geval op het gebied van rente en groei. Dit geeft beleggers de kans om in aantrekkelijke bedrijfsmodellen te stappen tegen relatief gunstige waarderingen.’