Invesco: Staatsfondsen zien geopolitieke spanningen als grootste gevaar

Invesco: Staatsfondsen zien geopolitieke spanningen als grootste gevaar

Geopolitics
Wereld Geopolitiek Infrastructuur (Pixabay, Sumanley xulx).jpg

Staatsfondsen en centrale banken maken zich steeds meer zorgen over geopolitieke spanningen en zien deze spanningen als grootste risico voor de wereldeconomie.

Dit blijkt uit de jaarlijkse Global Sovereign Asset Management Study die vermogensbeheerder Invesco voor de twaalfde keer heeft laten uitvoeren. Vorig jaar zorgde de inflatie voor de meeste kopzorgen onder deze grote beleggers.

Aan het Invesco-onderzoek, een belangrijke indicator voor beleggingstrends onder staatsfondsen, hebben 140 beleggingsstrategen bij 83 staatsfondsen en 57 centrale banken deelgenomen. Zij hebben samen $ 22.000 miljard onder beheer. 

De geopolitieke spanningen werden door 83% van de respondenten genoemd als groot risico voor de wereldwijde groei. Bij de vorige enquête lag dat percentage nog op 72%. De stijging weerspiegelt de vrees voor handelsconflicten mochten de gevestigde wereldmachten steeds verder uit elkaar komen te staan.

'Het voorzichtige optimisme over de wereldwijde economische groei wordt getemperd door de toenemende zorgen over de rivaliteit tussen de wereldmachten', zegt Rod Ringrow, Hoofd Official Institutions bij Invesco. 'Deze spanningen zijn opgelopen en uitslagen van opstapel staande verkiezingen, vooral in de VS, kunnen van grote invloed zijn op de markten.'

Opkomende landen profiteren van multipolaire wereld

De meerderheid van de respondenten (54%) verwacht dat opkomende markten kunnen profiteren van de strategische strijd tussen de VS en China, onder meer door de toenemende 'nearshoring'-trend, en doordat de Amerikaans-Chinese rivaliteit hen zal helpen investeerders aan te trekken en een belangrijkere rol te spelen op het wereldtoneel.

Van de geënquêteerden ziet 67% dat opkomende markten het hierdoor de komende drie jaar even goed of zelfs beter zullen doen dan ontwikkelde markten. De staatsfondsen willen hierop inspringen door direct te investeren in deze landen of een belang te nemen in multinationals die uitbreiden in opkomende landen.

Staatsfondsen zijn hierbij wel selectief. De opkomende landen worden zeker niet over één kam geschoren. Binnen de opkomende markten wordt Azië (ex China) als meest aantrekkelijke regio beschouwd en India wordt genoemd als een van de uitblinkers.

Goud populair

Ook goud is populair. Dat komt onder meer omdat centrale banken een steeds groter deel van hun reserves aanhouden in goud om de oplopende risico’s af te dekken. 'Centrale banken hebben vertrouwen in goud, niet alleen omdat het tastbaar en a-politiek is, maar ook omdat het lastig is om een ander goed alternatief te vinden voor de Amerikaanse dollar', aldus Ringrow.