Ethenea: Er is een nog groener groen licht nodig

Ethenea: Er is een nog groener groen licht nodig

Monetary policy
Rente (kalhh, Pixabay)

Eerste renteverlaging Fed uiterlijk in september, met tot drie renteverlagingen tegen het einde van het jaar.

‘We verwachten geen renteverlaging tijdens de volgende Fed-vergadering op 31 juli,’ zegt Ethenea vandaag. ‘Tot voor kort waren bijna alle Fed-leden erg voorzichtig als ze het hadden over een versoepeling van het monetaire beleid. Daarom denken we dat de Fed een reeks ondersteunende inflatie- en arbeidsmarktcijfers wil zien voordat ze de rente gaat verlagen. Er is een groener licht nodig. Toch zou een verlaging van de basisrente ons niet meer verbazen, en daar is een goede reden voor: de twee mandaten van de Fed.

Reden nummer één - en tot voor kort het belangrijkste mandaat van de Federal Reserve - is de Amerikaanse inflatie, die een duidelijk neerwaartse trend vertoont. Het laatste CPI-cijfer kwam als een verrassing: de prijzen stegen minder hard dan de marktdeelnemers hadden verwacht. Zelfs Fed-voorzitter J. Powell gaf onlangs in een interview toe dat de Fed 'meer vertrouwen' heeft gekregen in de neerwaartse trend van de inflatie. De inflatiecijfers van de afgelopen drie maanden zijn verbeterd en naderen de ‘goede data’ waar de Fed naar op zoek is. Op basis van deze inflatiecijfers verklaarde Powell dat de Fed dichter bij een eerste renteverlaging komt.

Reden nummer twee - het tweede mandaat van de Fed - is de Amerikaanse arbeidsmarkt. Op dit moment lijkt er sprake te zijn van een gecontroleerde vertraging die in lijn is met de doelstellingen van de Fed. Zoals het mandaat voorschrijft, stijgt de werkloosheid heel langzaam en die bedraagt nu 4,1%, na een dieptepunt van 3,4% iets minder dan een jaar geleden. Ook andere data waar minder rekening mee gehouden wordt, zoals de loonstijging en het aantal vacatures en nieuwe aanwervingen, wijzen op een geleidelijke vertraging. Over het algemeen zijn beide mandaten van de Fed al gericht op een versoepeling van het monetaire beleid.

Wij denken daarom dat de eerste renteverlaging uiterlijk in september zal plaatsvinden. We volgen ook de marktconsensus en verwachten tot drie renteverlagingen tegen het einde van het jaar. De Fed staat in pole position en wacht op een nog groener licht om de rente te verlagen.’