Vanguard: Eén beleggingsfonds volstaat vaak al

Vanguard: Eén beleggingsfonds volstaat vaak al

Asset Management
Investeringen.jpg

Voor beginnende beleggers is het vaak lastig om te bepalen in hoeveel fondsen ze moeten stappen. Wim van Zwol, Hoofd Nordics en Benelux bij Vanguard, deelt handige tips over waar je op moet letten om tot het juiste aantal te komen.

Een van de belangrijkste punten bij beleggen is dat je je geld moet spreiden. Op die manier beperk je de risico’s. Sommige beleggers doen dit door te beleggen in een aantal fondsen. Het is logisch om te denken dat wanneer je meer fondsen hebt, je je geld goed spreidt. In werkelijkheid kun je echter een veel te uitgebreide portefeuille krijgen waarin je dezelfde beleggingen dubbel doet en meer fondskosten betaalt.

Bij het kiezen van het aantal fondsen voor de portefeuille, zijn er een paar belangrijke zaken om in het achterhoofd te houden. Voor zowel de beginnende als de meer ervaren belegger geldt dat je eerst je financiële doelen duidelijk voor ogen moet hebben en hoeveel risico je bereid bent te nemen.

Over het algemeen geldt dat wanneer je een langetermijndoelstelling hebt, zoals sparen voor je pensioen over bijvoorbeeld dertig jaar, je kunt kiezen voor aandelenfondsen. Voor middellangetermijndoelen en een lagere risicobereidheid zijn obligatiefondsen geschikter.

Aandelen bieden op de langere termijn doorgaans hogere rendementen dan obligaties, maar ze brengen ook meer risico op de korte termijn met zich mee. Een goede balans tussen aandelen en obligaties, ook wel 'assetallocatie' genoemd, is de meest bepalende factor voor het langetermijnrendement. Bepaal dus je assetallocatie voordat je fondsen gaat selecteren en controleer of het fonds past bij je financiële doelen en jouw risicovoorkeur.

Waar beleggen fondsen in?

Fondsen kunnen beleggen in honderden of zelfs duizenden posities. Sommige fondsen richten zich op specifieke regio’s, sectoren of categorieën, terwijl anderen fondsen minder specifiek en overal ter wereld beleggen. Voordat je geld in een fonds stopt, is het belangrijk om te checken waarin het fonds belegt. Op die manier weet je niet alleen of het past bij je doelen en risicobereidheid, maar vermijd je ook doublures.

Indexfondsen en exchange-traded funds (ETF's) volgen vaak een bepaalde marktindex. Als je in meer dan één indexfonds of ETF belegt, zul je waarschijnlijk dubbel beleggen in plaats van je portefeuille te diversifiëren. Dit komt omdat fondsen en ETF's met verschillend klinkende namen elkaar kunnen overlappen. Veel wereldwijde fondsen beleggen bijvoorbeeld ook in de VS en overlappen daardoor met fondsen die zich specifiek op de VS richten.

Hetzelfde geldt voor actieve fondsen. Dit zijn fondsen waarvoor fondsbeheerders de beleggingen kiezen op basis van de beleggingsdoelstellingen van het fonds. Als twee actieve fondsen een vergelijkbare beleggingsdoelstelling hebben, kan er sprake zijn van kruisbestuiving.

Hoeveel is te veel?

Beleggen in veel fondsen verhoogt dus het risico op dubbel beleggen. Het kan ook betekenen dat je meer kosten betaalt. Kosten vreten na verloop van tijd aan je beleggingsrendement, het is dus beter om deze laag te houden.

Een ander nadeel van beleggen in veel fondsen is dat het lastig kan zijn om het overzicht te behouden. Als je moeite hebt om je fondsen te controleren en te beheren, vraag jezelf dan af of je niet in te veel fondsen belegt.

Binnen de Amerikaanse beleggingswereld bestaat een stroming die er heilig in gelooft dat een goed gediversifieerde portefeuille uit slechts drie beleggingsfondsen bestaat: een met alleen binnenlandse aandelen, een met alle buitenlandse aandelen en een met alleen obligaties.

Voor sommige beleggers is het aanhouden van één fonds ook voldoende. Dat komt omdat sommige fondsen alles-in-één oplossingen zijn: ze combineren verschillende soorten beleggingen in één kant-en-klare portefeuille.

Zo zijn er de zogenaamde 'multi-asset' fondsen die rechtstreeks beleggen in een mix van aandelen en obligaties. Andere beleggen in andere fondsen die op hun beurt beleggen in aandelen en obligaties. Met andere woorden: met één fonds kun je dus beleggen in duizenden aandelen en obligaties en verschillende landen en sectoren.