ClearBank ontvangt Nederlandse banklicentie en breidt uit naar Europa

ClearBank ontvangt Nederlandse banklicentie en breidt uit naar Europa

Banks
Nieuwe baan (01) on the move

ClearBank, leverancier van geavanceerde betaalinfrastructuur voor financiële instellingen, kondigt vandaag haar uitbreiding naar Europa aan.

Het nieuw opgerichte ClearBank Europe N.V. heeft een banklicentie verkregen van de Europese Centrale Bank en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank. De licentie onderstreept de toonaangevende compliance systemen van de bank, robuuste controles, technologische veerkracht en bewezen staat van dienst als organisatie.

Amsterdam als Europees hoofdkantoor

De uitbreiding naar Europa markeert de eerste stap in de internationale groeiplannen van ClearBank, dat nu enkel nog in het Verenigd Koninkrijk opereert. Het Europese hoofdkantoor van ClearBank is gevestigd in Amsterdam. De keuze viel op Nederland vanwege de sterke economie, bloeiende fintech-markt en de robuuste, innovatieve regelgeving. In totaal investeert ClearBank meer dan €70 miljoen in haar Europese activiteiten en is het bedrijf van plan om de komende vijf jaar zestig nieuwe medewerkers aan te nemen.

Rintse Zijlstra is benoemd tot CEO van ClearBank Europe. In deze rol draagt hij de verantwoordelijkheid voor het leiden van de Europese uitbreiding. Hij zegt hierover het volgende: 'Ik ben erg blij om onze Europese uitbreiding aan te kondigen. We zien veel kansen in de Europese markt. Onder andere door veranderende wet- en regelgeving voor banken en betaalproviders, die vragen om grote aanpassingen in de technologische infrastructuur. ClearBank is speciaal ontworpen om bankdiensten van morgen mogelijk te maken. Ik kijk ernaar uit om samen met mijn team nieuwe en bestaande cliënten in Europa te helpen innoveren en groeien.'

Bankdienst met technologieplatform

ClearBank is in 2015 opgericht en biedt diensten aan die traditionele banken ondersteunen, zoals betalingsverwerking en clearing services. ClearBank heeft een volledige bankvergunning in combinatie met een next-generation technologie platform, waarmee het zich tot markleider heeft ontwikkeld. Tot het cliëntenbestand van ClearBank behoren organisaties als Coinbase, TrueLayer en Wealthify.

In tegenstelling tot andere Europese aanbieders met verouderde systemen, zijn de diensten van ClearBank toegankelijk via een enkele API, ondersteund door een schaalbaar en flexibel cloud-native platform. Dit platform is volledig nieuw ontwikkeld, waardoor transacties efficiënter en kosteneffectiever kunnen worden uitgevoerd en er geen problemen zijn die gepaard gaan met traditionele bankinfrastructuur. Bovendien heeft ClearBank een uniek businessmodel, waarbij geld van cliënten bij de centrale bank wordt bewaard voor maximale veiligheid.

Charles McManus, Group CEO van ClearBank: 'We zijn verheugd om onze business uit te breiden naar Europa. Deze stap vormt de eerste mijlpaal in onze wereldwijde groeistrategie. ClearBank is erin geslaagd om in een van de meest concurrerende fintech-omgevingen ter wereld te opereren, wat de kracht van onze mensen, onze technologie en ons businessmodel onderstreept. We zullen onze propositie zorgvuldig verder ontwikkelen en zijn zeer gemotiveerd om financiële instellingen in heel Europa te ondersteunen bij hun uitdagingen en kansen.'

Nu ook toegang tot Europese betaalsystemen

De nieuwe Europese banklicentie stelt ClearBank in staat om naast Britse pond, ook Euro-rekeningen en -betalingen aan te bieden. Dit omvat onder andere bedrijfsrekeningen, virtuele rekeningen en toegang tot de belangrijkste Europese betalingssystemen, zoals SEPA Credit Transfer, SEPA Instant en TARGET2 (T2).

ClearBank Europe N.V. gaat ook multi-valuta en Foreign Exchange (FX)-diensten aanbieden aan haar Europese cliënten. Daarnaast rolt het bedrijf binnenkort ook embedded bankdiensten uit voor Europese cliënten, met beschermde bankrekeningen en tegoeden die onder het Depositogarantiestelsel vallen, evenals andere nieuwe diensten zoals kredietverlening voor Europese cliënten.