Principal AM: Rendement is wat ertoe doet bij High Yield

Principal AM: Rendement is wat ertoe doet bij High Yield

High Yield
Obligaties (03)

Ondanks de focus op credit spreads is rendement een betrouwbaardere indicator gebleken voor de aantrekkelijkheid van high-yield markten. Dankzij een sterke correlatie tussen het aanvangsrendement en het rendement over vijf jaar en een omgeving die historisch hoge rendementen oplevert, in combinatie met lage verwachte default rates, is de high-yield beleggingscategorie goed gepositioneerd om mogelijk aantrekkelijke rendementen op de lange termijn te leveren.

Kijk verder dan spreads: het gaat om het rendement. Veel beleggers beschouwen credit spreads (het verschil in rendement tussen een effect en een risicovrij product met dezelfde looptijd) als de belangrijkste indicator voor het moment om in of uit de creditmarkt te stappen. De ervaring leert echter dat het tactisch timen van spreadbewegingen een enorme uitdaging kan zijn, vooral in high-yield creditmarkten. Hoewel spreads belangrijk zijn, geloven wij dat rendement een betere maatstaf is voor de aantrekkelijkheid van HY.
Als we het aanvangsrendement van de beleggingscategorie afzetten tegen het bijbehorende rendement over vijf jaar, levert dat een correlatie van 0,87 op. Dat is hoger dan de correlatie tussen de aanvangsspread en het bijbehorende rendement over vijf jaar. De aanzienlijke inkomsten die dit rendement oplevert, zouden de interesse van beleggers in deze activaklasse moeten wekken. De krimpende default rate van high-yield biedt vertrouwen dat aanvangsrendementen zich zullen vertalen in aantrekkelijke inkomsten. Nu high-yield historisch hoge rendementen biedt en de defaults naar verwachting onder hun historisch gemiddelde zullen blijven (Moody's gaat uit van 2,95% over 12 maanden ten opzichte van een historisch gemiddelde van ~4%), bevinden beleggers zich mogelijk in het midden van een bijzonder sterke high-yield markt.
Het vermogen van beleggers om de inkomsten van hun portefeuilles te maximaliseren, zal de belangrijkste drijfveer zijn voor toekomstgerichte beleggingsrendementen. De beleggingscategorie blijft gepositioneerd om potentieel langetermijnrendementen te leveren op deze rendementsniveaus.