Janus Henderson kondigt overname Victory Park Capital aan

Janus Henderson kondigt overname Victory Park Capital aan

M&A
Algemeen (30) samenwerken
  • Overname breidt de private credit- en institutionele capaciteiten van Janus Henderson verder uit.
  • Victory Park Capital heeft een track record van bijna twee decennia in asset-backed private credit.
  • Victory Park Capital vult het bestaande zeer succesvolle gesecuritiseerde kredietfranchise van Janus Henderson aan.

Janus Henderson Group (NYSE: JHG; 'Janus Henderson' of 'het Bedrijf'), een toonaangevende wereldwijde actieve vermogensbeheerder, heeft gisteren aangekondigd dat het een definitieve overeenkomst heeft getekend om een meerderheidsbelang te verwerven in Victory Park Capital Advisors, LLC ('VPC'), een wereldwijde private credit manager met een bijna twee decennia lange staat van dienst in het bieden van op maat gemaakte private credit oplossingen aan zowel gevestigde als opkomende bedrijven.

VPC vult Janus Henderson's zeer succesvolle gesecuritiseerde kredietfranchise en expertise in publieke asset-backed gesecuritiseerde markten aan, en breidt de capaciteiten van het Bedrijf verder uit naar de private markten voor haar cliënten.

VPC, opgericht in 2007 door Richard Levy en Brendan Carroll en met hoofdkantoor in Chicago, investeert namens haar langdurige institutionele klantenbasis in verschillende sectoren, geografische gebieden en activaklassen. VPC heeft zich sinds 2010 gespecialiseerd in asset-backed leningen, waaronder leningen voor kleine bedrijven en consumentenkrediet, financiële en matriële activa, en vastgoedkrediet.

Het aanbod van investeringsmogelijkheden omvat ook juridische financiering en maatwerk investeringsbeheer voor verzekeringsmaatschappijen. Bovendien biedt het bedrijf via haar dochteronderneming, Triumph Capital Markets, uitgebreide gestructureerde financierings- en kapitaalmarktoplossingen aan. Sinds de oprichting heeft VPC ongeveer USD 10,3 miljard geïnvesteerd in meer dan 220 investeringen en beheert het ongeveer USD 6,0 miljard aan activa.

Het Bedrijf verwacht dat VPC Janus Henderson’s USD 36,3 miljard aan gesecuritiseerde activa onder beheer wereldwijd zal aanvullen en verder zal versterken. Dit partnerschap is zeer synergetisch en zal wederzijds voordelige groeimogelijkheden bieden. De langdurige samenwerkingen van VPC met wereldwijde institutionele klanten, waaronder verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen, stichtingen en staatsinvesteringsfondsen, zullen Janus Henderson's positie op de wereldwijde institutionele markt versterken.

Daarnaast zullen de op verzekeringsmaatschappijen gerichte investeringsmogelijkheden van VPC het productaanbod van Janus Henderson uitbreiden voor de groeiende verzekeringsklantenkring van het Bedrijf. Janus Henderson’s wereldwijde institutionele en private vermogensdistributieplatform en aanzienlijke relaties met financiële tussenpersonen zullen de distributie en ontwikkeling van VPC-producten wereldwijd ondersteunen.

Deze overname markeert een nieuwe mijlpaal in de door cliënten geleide uitbreiding van Janus Henderson’s private credit capaciteiten, na de recente aankondiging van het Bedrijf dat het het emerging markets private investment team van de National Bank of Kuwait, NBK Capital Partners, zal overnemen, welke transactie naar verwachting later dit jaar wordt afgerond.

'Nu we onze door cliënten geleide strategische visie blijven uitvoeren, zijn we verheugd om Janus Henderson's private credit capaciteiten verder uit te breiden met Victory Park Capital. Asset-backed leningen zijn uitgegroeid tot een belangrijke marktkans binnen private credit, aangezien cliënten steeds meer hun private credit blootstelling willen diversifiëren voorbij directe leningen alleen. VPC’s investeringsmogelijkheden in private credit en diepgaande expertise in verzekeringen sluiten aan bij de groeiende behoeften van onze cliënten, ondersteunen ons strategische doel om te diversifiëren waar dat gepast is, en versterken onze bestaande sterke punten in gesecuritiseerde financiering. We geloven dat deze overname ons in staat zal stellen om onze cliënten, werknemers en aandeelhouders beter van dienst te zijn,' aldus Ali Dibadj, Chief Executive Officer van Janus Henderson.

'We zijn verheugd om samen te werken met Janus Henderson in de volgende groeifase van VPC. Dit partnerschap is een bevestiging van de kracht van ons gevestigde merk in private credit en ons onderscheidende vakmanschap, en we geloven dat het ons in staat zal stellen sneller te schalen, ons productaanbod te diversifiëren, onze distributie- en geografische reikwijdte uit te breiden, en onze eigen kanalen voor origination te versterken,' zei Richard Levy, Chief Executive Officer, Chief Investment Officer en oprichter van VPC.

'Als toonaangevende actieve vermogensbeheerder met een divers, wereldwijd bereik is Janus Henderson de ideale partner om ons hooggekwalificeerde team en de voortdurende expansie van VPC te ondersteunen. We kennen het leiderschapsteam van Janus Henderson al vele jaren en geloven dat onze organisaties op één lijn liggen in onze cliëntgerichte mentaliteit, toewijding aan gedisciplineerd beleggen en gedeelde waarden. Dit partnerschap creëert enorme waarde voor cliënten door versnelde productontwikkeling en cross-selling mogelijkheden. We kijken ernaar uit om voort te bouwen op het succesvolle trackrecord van VPC samen met Janus Henderson om ook in de toekomst gedifferentieerde private credit oplossingen te blijven leveren voor huidige en toekomstige investeerders en portfoliobedrijven,' voegde Brendan Carroll, Senior Partner en medeoprichter van VPC, toe.

De overnamevergoeding bestaat uit een mix van contanten en aandelen van Janus Henderson en wordt naar verwachting in 2025 neutraal tot accretief voor de winst per aandeel. De overname zal naar verwachting in het vierde kwartaal van 2024 worden afgerond en is onderhevig aan gebruikelijke sluitingsvoorwaarden, waaronder goedkeuringen van regelgevende instanties.