Edelman Smithfield: Datacenters klaar voor nieuwe groeigolf

Edelman Smithfield: Datacenters klaar voor nieuwe groeigolf

Artificial Intelligence Technology
digitaal (02) digitalisering internet data datacentrum datacenter

De datacentersector staat aan de vooravond van een belangrijke groeifase, ondersteund door de toenemende vraag naar kunstmatige intelligentie (AI). Wereldwijd zijn de basisprincipes van de sector robuust, met een dubbelcijferige huurgroei en recordlage leegstand. 

Historisch gezien werd de vraag vooral gestuurd door de opkomst van streamingdiensten en de overgang van bedrijfsservers naar de cloud. Alleen al dit segment blijft naar verwachting groeien met een gestaag tempo van 13% per jaar. De recente explosie van AI-technologie heeft echter een nieuwe laag van snel toenemende vraag geïntroduceerd.

De door AI gedreven vraag zal naar verwachting met maar liefst 70% per jaar groeien, waarbij hyperscalers hier zwaar in zullen investeren. Naar verwachting zal generatieve AI in 2027 driekwart van de wereldwijde datacentercapaciteit in beslag nemen.

De aantrekkelijkheid van de sector wordt verder versterkt door de hoge toetredingsdrempels. De enorme elektriciteitsbehoefte voor nieuwe faciliteiten vormt een grote uitdaging, aangezien de bestaande elektriciteitsnetten onvoldoende capaciteit hebben om aan de toenemende vraag te voldoen. Het vinden van nieuwe energiebronnen wordt steeds moeilijker, met wachttijden tot twee jaar in de belangrijke markten.

Hoewel 2024 waarschijnlijk zal worden gezien als een overgangsjaar voor commercieel vastgoed in bredere zin, positioneren bemoedigende dynamieken de datacentersector als een cruciale en veerkrachtige component van de digitale economie, klaar voor verdere groei.