Columbia Threadneedle: Markten te optimistisch over renteverlagingen Fed

Columbia Threadneedle: Markten te optimistisch over renteverlagingen Fed

Interest Rates Fed
Federal Reserve Washington.png

De financiële markten verwachten momenteel dat de Federal Reserve de rente dit jaar met 100 basispunten zal verlagen. Aangezien er nog maar drie vergaderingen van de Amerikaanse centrale bank zijn in 2024, zou dit betekenen dat er in ieder geval een verlaging van 50 basispunten komt tijdens een van deze bijeenkomsten.

 En dat lijkt niet heel waarschijnlijk, stelt Steven Bell, Hoofdeconoom bij vermogensbeheerder Columbia Threadneedle, in zijn wekelijkse commentaar ‘What are central banks telling us about interest rates’. 'Veel zal afhangen van de werkgelegenheidscijfers die 6 september worden gepubliceerd. Als de cijfers zwak zijn is de kans groot dat er inderdaad 50 basispunten van de rente afgaan tijdens de bijeenkomst in september', aldus Bell.

Hij zegt verder: 'De cijfers uit augustus suggereerden dat er een recessie komt, maar ik denk niet dat dit correct was omdat de toename van de werkloosheid grotendeels door tijdelijke factoren werd veroorzaakt.' Hij ziet wel degelijk renteverlagingen in de VS, maar denkt ook dat de markten teleurgesteld gaan worden.