Principal AM: Vrees renteverlagingen tijdens een recessie, niet tijdens een zachte landing

Principal AM: Vrees renteverlagingen tijdens een recessie, niet tijdens een zachte landing

Interest Rates
Recessie2.jpg

Volgens Seema Shah, Chief Global Strategist bij Principal Asset Management, leert de geschiedenis dat het succes van de Fed bij het sturen op een zachte in plaats van een harde landing een belangrijke rol zal spelen bij de richting die Amerikaanse aandelen de komende tijd zullen nemen. Zo hebben renteverlagingen in 1985 en 1995 voor sterke aandelenwinsten gezorgd, omdat in beide jaren een dreigende recessie werd afgewend. Daarentegen was in 2001 en 2007 zelfs agressieve versoepeling niet genoeg om tijdens een economische neergang sterke marktdalingen te voorkomen. 

Vandaag de dag, aldus Shah, betekent het ontbreken van eclatante kwetsbaarheden in de huishoudelijke of zakelijke balans dat de versoepeling van de Fed waarschijnlijk voldoende zou moeten zijn om een recessie te voorkomen en beleggers optimistischer te stemmen over de toekomst van de markt.
Nu de Federal Reserve op 18 september een renteverlagingscyclus zal inzetten, houden de financiële markten bij de prijsstelling al rekening met 100 basispunten aan verlagingen tegen het einde van het jaar. Hoewel velen geloven dat renteverlagingen voor aandelen weinig goeds beloven, laten eerdere Fed-versoepelingscycli bij nadere beschouwing een genuanceerder beeld zien, zo merkt Shah op.

Sinds 1970 heeft de Fed 23 renteverlagingscycli ingezet. In 16 van deze gevallen zag de markt er zes maanden na de eerste verlaging beter uit, met vaak dubbele winstcijfers. Volgens Shah was het historisch gezien de belangrijkste bepalende factor voor de marktprestaties of de Amerikaanse economie in staat was om een dreigende recessie af te wenden. In de cycli van 1985 en 1995, toen de economische neergang matig was en de inflatiedruk onder controle bleef, droeg de versoepeling door de Fed er volgens haar aan bij dat de economie een zachte landing kon maken. Shah: 'De S&P 500 steeg in deze perioden met respectievelijk 32% en 14%, daarbij gestimuleerd door stijgende bedrijfswinsten en de veerkracht van het consumentenvertrouwen. In recessieperioden zoals 2001 en 2007 konden zelfs agressieve renteverlagingen scherpe marktdalingen echter niet voorkomen, aangezien elke monetaire verlichting door de economische krimp werd overschaduwd.'

Vandaag de dag blijven de markten volgens Shah voorzichtig optimistisch, wat haar hoop weerspiegelt dat renteverlagingen een neergang zullen voorkomen. Shah: 'Als de economische omstandigheden echter sterk verslechteren, kan de angst voor een recessie zwaarder wegen dan de voordelen van renteverlagingen. De geschiedenis leert dat renteverlagingen zelf niet de vijand zijn, maar dat het hun economische context is waar beleggers goed op moeten letten.'