PIMCO: ECB op koers voor geleidelijke renteverlagingen

PIMCO: ECB op koers voor geleidelijke renteverlagingen

Interest Rates ECB
europese centrale bank (ECB).png

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft haar depositorente met 25 basispunten verlaagd naar 3,50%, maar committeerde zich niet expliciet aan verdere renteverlagingen. De volgende stap wordt echter in december verwacht, mede aangemoedigd door recente economische cijfers die suggereren dat de inflatie in 2025 de doelstelling van 2% duurzaam kan bereiken.

Volgens Konstantin Veit, portfoliomanager bij PIMCO, toont de tweede renteverlaging van dit jaar aan dat de ECB ervan uitgaat de inflatie tegen het vierde kwartaal van 2025 onder controle te hebben. Hoewel de ECB geen haast lijkt te hebben met verdere verlagingen, wil zij de rente ook niet te lang op een te hoog niveau houden vanwege de zwakke economische groei. 'De ECB wil een restrictief beleid handhaven zolang de binnenlandse inflatiedruk hoog blijft, vooral door aanhoudende prijsstijgingen in de dienstensector,' aldus Veit.

December: derde verlaging op komst

PIMCO verwacht een derde renteverlaging in deze cyclus in december, met een uiteindelijke rentestand van ongeveer 1,9% tegen eind 2025, als gevolg van geleidelijk afnemende ‘last mile’-inflatiezorgen. 'We verwachten dat de ECB volgend jaar de geschikte neutrale beleidsrente zal bespreken, als de beleidsrente onder 3% duikt.'

Productiviteitsgroei

Om de inflatie in overeenstemming met de verwachtingen van de ECB te krijgen, is het van essentieel belang dat de arbeidskosten per eenheid product vertragen tot 2%, gedreven door de loon- en productiviteitsgroei. Lonen stijgen minder hard dan verwacht, en de toekomstgerichte loonindicatoren van de ECB blijven wijzen op een solide vertraging in 2025. De productiviteit blijft zwak, maar ontwikkelt zich grotendeels in lijn met de verwachtingen.