Nieuwste editie van Financial Investigator nú online

Nieuwste editie van Financial Investigator nú online

Cover FI-5 - 2024 (homepage).jpg

Herfstonrust?

De woorden van Jerome Powell in Jackson Hole waren onmiskenbaar ‘dovish’. De focus is verschoven van inflatie naar arbeidsmarkt. Mocht de arbeidsmarkt verder verslechteren, dan neemt de kans toe dat de inflatie onder de 2% uitkomt. Om dat te voorkomen, moet de beleidsrente in de VS naar de 3%. Dat betekent acht renteverlagingen van een kwartje tot aan de zomer van 2025, waarvan drie nog dit jaar. Voor marktvorsers blijft de zachte landing het basisscenario en lijkt een ‘steepening’ van de curve voor de hand te liggen.

De herfst nadert en dat betekent historisch gezien dat de mindere beursmaanden eraan gaan komen. Maar augustus bracht reeds een correctie en de markten zien een lange reeks renteverlagingen op zich afkomen. Een eventuele herfstonrust lijkt eigenlijk alleen nog van de Amerikaanse verkiezingen te kunnen komen. Die beloven heel erg spannend te worden. En de uitkomst zal belangrijk zijn voor de geopolitiek en de handel in de wereld.

Aan real assets lijkt die spanning vooralsnog voorbij te gaan. De beleggingscategorie, die in deze editie extra veel aandacht krijgt, is volgens meerdere experts die aan het woord komen zó veelzijdig, toekomstgericht, en kansrijk qua impact én rendement, dat beleggers deze niet (meer) kunnen negeren.

In het coverinterview onderschrijft Gül Poslu, Managing Director en Hoofd Benelux van Nuveen, het belang van real assets. Sterker nog, de asset manager werd meer dan 125 jaar geleden opgericht om infrastructuurprojecten in de VS te financieren. Inmiddels richt het bedrijf zich op een breed scala aan beleggingscategorieën om in te spelen op de grootste uitdagingen van de huidige tijd.

Eén van die uitdagingen, de klimaatverandering, kwam uitvoerig aan bod tijdens de Ronde Tafel over duurzaam beleggen in private equity en venture capital. Directe investeringen in PE en VC geven beleggers meer controle en invloed, wat belangrijk is om impact te realiseren, bijvoorbeeld om de circulaire economie te stimuleren.

In de klimaattransitie speelt de agrarische sector een belangrijke rol. Financial Investigator sprak daarom met Alfons Oude Lansink, Hoogleraar aan Wageningen University & Research. Hij brengt graag nuance aan in het debat over de reductiedoelen en het belang van landbouw. Hij richt de pijlen liever op de benodigde mondiale voedselzekerheid, ook met oog op de migratieproblematiek.

Die migratieproblematiek speelt in veel delen van de wereld, waaronder het VK, met de recente anti-immigratie demonstraties aldaar. In het interview met Hoogleraar Paul Collier, stelt deze echter dat de bron van de onvrede gezocht moet worden in het systemisch negeren van afgelegen gebieden. Regionale stimulering is wat hem betreft het enige antwoord. Pensioenseminar ‘Klimaat en Biodiversiteit: van ambitie naar praktische implementatie’

U merkt het al: aan eigenzinnige visies in deze editie geen gebrek. 

 

Ik wens u veel leesplezier!

 

Jolanda de Groot, Hoofdredacteur

 

Attachments