Principal AM: Fed wil een zachte landing bewerkstelligen

Principal AM: Fed wil een zachte landing bewerkstelligen

Monetary policy Fed
Fed dollar (kreatikar, Pixabay)

De beslissing van de Federal Reserve (Fed) om een renteverlagingscyclus te starten met een ongewoon grote verlaging van de beleidsrente met 50 basispunten lijkt bedoeld om elke significante economische terugval te voorkomen en geeft aan dat deze Fed tot het uiterste zal gaan om een zachte landing te bewerkstelligen.

Sinds het einde van de jaren tachtig, toen het beleid van de Fed afstapte van grote schommelingen in de beleidsrente en stabieler en geloofwaardiger werd, worden verlagingen van 50bps geassocieerd met crisissen en recessies. Als gevolg hiervan leiden bewegingen van deze omvang meestal tot grote onrust in de markt, omdat beleggers een economische en financiële ramp beginnen in te calculeren.

Vandaag zijn er echter geen financiële spanningen en geen activaprijzen die als een zeepbel op springen staan, terwijl de economische groei, hoewel hij vertraagt, ondersteund blijft door robuuste balansen van huishoudens en bedrijven. De verlaging met 50 bp lijkt eerder te zijn ingegeven door een combinatie van groeiend vertrouwen in de inflatievooruitzichten en de wens om te voorkomen dat er ontslagen worden doorgevoerd, en is een indicatie van het streven van de Fed om niet achter de feiten aan te lopen. Met een reeks renteverlagingen in het vooruitzicht is het recessierisico afgenomen en de markten reageren positief.

Sinds 1985 deden vijf van de beste 10 jaren voor de S&P 500 zich voor toen de Fed de rente verlaagde zonder recessie. Hoge waarderingen kunnen de Amerikaanse aandelenwinsten deze keer beperken, maar het historische perspectief suggereert dat beleggers goede redenen hebben om voorzichtig optimistisch te zijn.