BLI: Wereldeconomie blijft afhankelijk van binnenlandse consumptie VS
BLI: Wereldeconomie blijft afhankelijk van binnenlandse consumptie VS
De wereldeconomie blijft afhankelijk van de Amerikaanse binnenlandse consumptie, die nog altijd opmerkelijk veerkrachtig blijkt, zelfs ondanks de recente verslechtering van de arbeidsmarkt, schrijven Guy Wagner en zijn team in hun recentste analyse van de financiële markten.
Ondanks de stijging van de werkloosheid van een dieptepunt van 3,4% in 2023 naar 4,2% in augustus blijft het gezinsverbruik stijgen met in reële termen zo'n 3% op jaarbasis. 'De aanhoudende divergentie tussen de stagnerende industriële productie en de groeiende dienstensector lijkt de Amerikaanse economie niet af te leiden van haar gestage groeipad', zegt Guy Wagner, chief investment officer (CIO) van BLI - Banque de Luxembourg Investments.
'In de eurozone zit er maar weinig pit in de conjunctuurgroei. De recentste activiteitenindexen wijzen aan het einde van de zomer op een zwakte, niet alleen in de verwerkende industrie, waar de situatie wordt verergerd doordat de automobielsector het moeilijk heeft, maar ook in de dienstensector, of toch in de grootste twee landen, Duitsland en Frankrijk.'
In China lijkt de overheid vastbesloten om de vastgoedmarkt voor eens en voor altijd te stabiliseren. De achteruitgang van de afgelopen jaren heeft immers een flinke deuk geslagen in het gezinsvertrouwen en heeft de groeidoelstelling van 5% voor het hele jaar op de helling gezet.
'De monetaire versoepelingsmaatregelen die zijn aangekondigd, zullen weldra worden gevolgd door fiscale steunmaatregelen, waarvan de details en de omvang nog niet bekend zijn', verklaart de Luxemburgse econoom.
Japan knoopt door de matigende inflatie en de loonsverhogingen die in het voorjaar werden onderhandeld weer aan met positieve groei van de reële koopkracht van gezinnen, wat de economische activiteit in het vierde kwartaal vermoedelijk zal aanwakkeren.
Inflatie blijft gematigd
Door de lage olieprijzen blijft de inflatie gematigd, terwijl de kerninflatie stagneert. Zo daalde de algemene inflatie in de Verenigde Staten in augustus naar 2,5%. De favoriete inflatiegraadmeter van de Federal Reserve, de deflator van de consumentenuitgaven zonder energie en voeding, bleef stabiel. In de eurozone dook de algemene inflatie zelfs onder de 2%, naar 1,8% in september. De inflatie zonder energie en voedsel veranderde dan weer weinig en bedroeg 2,7%.
Federal Reserve zet monetaireversoepelingscyclus in
Tijdens de vergadering in september heeft de Federal Reserve de monetaireversoepelingscyclus ingezet door de beoogde bandbreedte voor de Fed Funds-voet met 50 basispunten te verlagen. Guy Wagner: 'De verlaging met 50 in plaats van 25 basispunten toont aan dat de monetaire overheid de verslechtering van de arbeidsmarkt koste wat het kost wil indijken om een recessie te voorkomen. Door de aanzienlijke daling van de inflatie in de afgelopen twee jaar zien de monetaire beleidsmakers in het kader van hun tweeledige mandaat volledige tewerkstelling nu als een prioritaire doelstelling.'
In de eurozone verlaagde de Europese Centrale Bank haar depositorente zoals verwacht met nog eens 25 basispunten, na een eerste knip in juni. Hoewel voorzitter Christine Lagarde geen expliciete verwachtingen heeft uitgesproken, pleiten de zwakke economische activiteit en de vertragende inflatie voor een verdere monetaire versoepeling in het vierde kwartaal.
Neerwaartse tendens langetermijnrente houdt aan
De matigende inflatie en de monetaire versoepeling door de twee belangrijkste centrale banken bestendigen de neerwaartse trend van de langetermijnrente aan beide zijden van de grote plas. De Amerikaanse tienjaarsrente is dan ook gedaald. In de eurozone is de langetermijnrente in Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje afgenomen.
Beurzen zitten globaal weer in de lift
Na een volatielere periode in juli-augustus hebben de beurzen over het algemeen weer aangeknoopt met de opwaartse tendens die sinds het begin van het jaar duidelijk te zien was. 'De Amerikaanse renteknip met 50 basispunten, die aangeeft dat de Federal Reserve een recessie te allen prijze wil vermijden, en de omvangrijke monetaire steunmaatregelen die de Chinese overheid heeft aangekondigd om de vastgoedmarkt te stabiliseren, hebben de Amerikaanse en de Chinese aandelenmarkt een zetje gegeven.'
In de VS is de S&P 500 met 2% gestegen, om september met een nieuw record af te sluiten. De MSCI Emerging Markets Index is zelfs nog sterker gestegen, dankzij sterke stijgingen op de beurzen van Hongkong, Shanghai, Shenzhen en Beijing. De wereldwijde aandelenindex MSCI All Country World Index Net Total Return in euro heeft de maand opnieuw afgesloten met 1,5% winst en bereikte net zoals de S&P 500 een nieuw record.
'Op sectorniveau hebben discretionaire consumptiegoederen, nutsbedrijven en communicatiediensten de sterkste groei laten optekenen, terwijl energie, gezondheid en basisconsumentengoederen de gelederen sloten', besluit Guy Wagner.