LGIM: Amerikaanse verkiezingen laten hernieuwbare energie ongemoeid
LGIM: Amerikaanse verkiezingen laten hernieuwbare energie ongemoeid
De uitslag van de Amerikaanse verkiezingen heeft weinig gevolgen voor de Amerikaanse investeringen in schone energie, zegt Aanand Venkatramanan, Head of ETFs, EMEA bij LGIM in de laatste CIO-update van de vermogensbeheerder.
Dat komt doordat economische factoren veel bepalender zijn geworden dan beleid, als het gaat om de geldstroom naar hernieuwbare-energieprojecten.
Als de Democraten winnen, zullen ze zeer waarschijnlijk de stimulerende wetgeving van de afgelopen jaren voortzetten. Denk aan de ‘Bipartisan Infrastructure Law’ uit 2021, de ‘CHIPS and Science Act’ uit 2022 en de eveneens van 2022 daterende ‘Inflation Reduction Act.
Maar wat als de Republikeinen winnen? Trump maakt er geen geheim van dat hij weinig moet hebben van groene energie. Hij wil juist exploitatie en gebruik van fossiele brandstoffen stimuleren. Als hij wint, kun je een vergelijkbare stap verwachten als de vorige keer dat hij in het Witte Huis kwam en – in 2017 - het Klimaatakkoord van Parijs opzegde.
Maar ondanks die felle anti-groene retoriek ging tijdens het presidentschap van Trump de productie van hernieuwbare energie jaar op jaar omhoog en steeg die tot recordhoogtes.
Die ontwikkeling hebben we te danken aan een fundamentele verandering in de economie achter hernieuwbare energie, zegt LGIM. Zonne- en windenergie hebben een cruciaal omslagpunt bereikt: zij kunnen zonder subsidies de concurrentie aan met fossiele energie.
Tussen 2010 en 2022 daalden de wereldwijd gewogen gemiddelde kosten voor elektriciteit uit zonnekracht met 89%. Dit maakte deze energiebron ongeveer een derde goedkoper dan de goedkoopst beschikbare, uit fossiele bron opgewekte elektriciteit.
Het internationale bureau voor hernieuwbare energie IRENA (International Renewable Energy Agency) schatte in 2022, dat het gebruik van hernieuwbare energie sinds 2000 wereldwijd voor de elektriciteitssector, een besparing opleverde van 521 miljard dollar.
Inmiddels zijn in de VS en elders de economische wetmatigheden, en niet het overheidsbeleid, bepalend voor de toekomst van schone energie, stelt LGIM.