Schroders: Vijf redenen voor de aantrekkelijkheid van private assets

Schroders: Vijf redenen voor de aantrekkelijkheid van private assets

Real Assets
Koersgrafiek (03)

Voordat Google in 2004 naar de beurs ging, had het slechts $25 miljoen bij private investeerders opgehaald. Tegenwoordig zijn er bedrijven die meer dan 500 keer dat bedrag ophalen. Zou Google (nu Alphabet) tegenwoordig al in zo'n vroeg stadium naar de beurs gaan? Absoluut niet, denkt Duncan Lamont, Head of Research en Analytics bij Schroders.

In de VS kregen tussen 1980 en 1999 gemiddeld meer dan 300 bedrijven per jaar een beursnotering. Sindsdien zijn dat er slechts 127 per jaar. Naast het gebrek aan nieuwe toetreders is door fusies en overnames het aantal bestaande beursgenoteerde bedrijven op de publieke markt gestaag verminderd. Het aantal beursgenoteerde bedrijven in de VS is sinds de piek in 1996 met bijna de helft afgenomen. In andere markten is de situatie meestal nog slechter, aldus Lamont.

Dit is volgens hem het gevolg van een combinatie van de toegenomen schaal van de private equity-sector (waarin de bedragen groter zijn geworden) en een toename van de kosten en rompslomp van een beursnotering. Bedrijven blijven langer privaat en private investeerders behalen meer rendement. Beleggers die niet op private markten beleggen, lopen het risico kansen mis te lopen.

Lamont ziet 5 redenen voor de aantrekkelijkheid van private beleggingen:

1. Hogere rendementen/inkomsten
Private equity buyouts hebben op de lange termijn de Amerikaanse large- en smallcaps aanzienlijk overtroffen (na aftrek van kosten). En private debt biedt een hogere opbrengst dan bedrijfsobligaties. Aangezien financiering op onderpand is gebaseerd, is het rendement ook stabieler.

2. Toegang tot een breder scala aan beleggingen en sectoren
De verschuiving naar private financiering betekent dat beleggers alleen toegang tot het hele scala aan beleggingskansen kunnen krijgen door op private markten te beleggen. De sector- en regionale verdeling van veel publieke markten is ook niet representatief voor de kenmerken van de beleggingscategorie als geheel, wat de uitkomsten kan vertekenen. Infrastructure debt is hiervan een goed voorbeeld. De publieke infrastructuurobligatiemarkt wordt gedomineerd door nutsbedrijven en Amerikaanse uitgevers, terwijl de private infrastructuurschuldenmarkt veel gevarieerder is, zowel qua sector als regio.

3. Verminderen risico (volatiliteit en/of verliesrisico)
De rendementen van veel beleggingen in private activa zijn minder volatiel dan de rendementen van publieke beleggingen, wat voor veel beleggers aantrekkelijk is. In sommige gevallen komt dit echter door waarderingsmethoden die de prijsschommelingen kunnen afvlakken.

4. Toevoegen van diversificatievoordelen door verschillende drijfveren van rendement
Beleggen op private markten bieden diversificatievoordelen ten opzichte van publieke markten. Deze variëren per beleggingscategorie en markt. Gezien de problemen met waarderingsbenaderingen, is het beter om de relatie tussen rendementen op beleggingen op publieke en private markten te bekijken. Namelijk door te kijken naar de onderliggende posities en te focussen op gedifferentieerde sturende factoren van rendementen, niet op statistische schattingen van correlaties.

5. Impact investing mogelijkheden
In de afgelopen jaren is een toenemend aantal beleggers zich gaan richten op impact investing. Private markten bieden duidelijke voordelen voor het creëren en meten van impact op een nauwkeuriger manier dan mogelijk is op publieke markten.

Praktische overwegingen
De toegenomen belangstelling voor beleggen op private markten heeft in het afgelopen decennium volgens Lamont geleid tot een forse toename van kapitaalverwerving. Een hoge kapitaalverwerving zou wel het risico met zich mee brengen dat te veel geld dezelfde deals najaagt, wat zou leiden tot hogere prijzen en lagere toekomstige rendementen.

Betere kansen kunnen volgens hem worden gevonden door te zoeken naar minder ‘drukke’ markten en door de geloofwaardigheid en reputatie van een investeringsmanager te gebruiken om toegang te krijgen tot deals die anderen over het hoofd zien. Toegang tot deals is een van de belangrijkste voordelen waar een succesvolle belegger aanspraak op kan maken.

Lamont: 'Private markten bieden een rijke verscheidenheid aan investeringsmogelijkheden die beleggers helpen hun risico's en rendement te diversifiëren en verbeteren. Met hun groeiende invloed vindt steeds meer financiering privaat plaats. Beleggers die zich uitsluitend op publieke markten richten, lopen het risico kansen mis te lopen. Er is geen tekort aan aantrekkelijke kansen, maar met de toegenomen belangstelling is ook de concurrentie toegenomen. Beleggers moeten op zoek naar minder drukke markten om te profiteren van de rendements- en risicovoordelen die beleggen op private markten biedt.'