BlackRock: Grote meerderheid verzekeraars wil meer beleggen in private markets

BlackRock: Grote meerderheid verzekeraars wil meer beleggen in private markets

Insurance companies Private Markets
Pensioen-spaarvarken-paraplu-bescherming-sparen.jpg

Verzekeraars wereldwijd willen meer beleggen in private markets en duurzame energie-infrastructuur. Dit blijkt uit onderzoek voor het jaarlijkse Global Insurance Report dat BlackRock voor de dertiende keer heeft gepubliceerd.

Uit het rapport blijkt dat een meerderheid van de verzekeraars de beleggingen in private markets, ofwel niet-beursgenoteerde beleggingen, wil opvoeren en 91% van de respondenten zegt dit binnen de komende twee jaar te gaan doen. Dit loopt op tot 96% bij de verzekeraars in de Azië/Pacific (APAC) regio en tot 96% in Noord-Amerika. Het onderzoek werd gedaan onder 410 verzekeraars in 32 markten die in totaal bijna $27 biljoen onder beheer hebben.  

Mark Erickson, Hoofd van de Financial Institutions Group bij BlackRock, zegt: 'We hebben de afgelopen jaren een snel stijgende vraag naar private markets gezien vanuit verzekeraars omdat deze beleggingen zowel diversificatie bieden als meer inkomsten.'

Verzekeraars geven aan dat politieke onzekerheden die het jaar 2024 markeren, samenhangend met het wereldwijd grote aantal verkiezingen dit jaar, de macro-economische risico’s mede bepalen. Ze stellen in het onderzoek dat regulering (68%) en de toenemende geopolitieke spanningen en fragmentatie (61%) hun de grootste zorgen baren. Ook het renterisico's (69%) en liquiditeitsrisico’s (52%) worden gezien als serieuze probleemveroorzakers voor de markten.

Desondanks zegt 74% geen aanpassingen te doen aan het risicoprofiel. Veel verzekeraars geven aan dat ze baat hebben bij partnerschappen om hun interne expertise voor risicobeoordeling en portefeuilleconstructie te vergroten. 40% van de respondenten stelt dat het hebben van een investeringspartner die zowel het verzekeringsbedrijf als het bedrijfsmodel begrijpt van groot belang is voor het succesvol uitvoeren van hun strategische prioriteiten. 

Beleggingsallocatie: gebalanceerde mix van beursgenoteerde en private beleggingen 

Ten aanzien van beursgenoteerde beleggingen is 42% van de ondervraagden van plan het portefeuillegewicht van obligaties van overheden te vergroten. Geïndexeerde obligaties zijn ook gewild, met 33% respondenten die het gewicht willen uitbreiden. Bijna de helft (46%) wijst inflatie aan als voornaam macro-risico. Tegelijkertijd wil 44% van de ondervraagden meer cash en geldmarktinstrumenten in de portefeuille opnemen met het oog op liquiditeit. 

Bij niet-beursgenoteerde beleggingen geven verzekeraars aan dat ze meer willen beleggen in private debt, vooral in de categorieën opportunistisch private debt (41%), private placements (40%), directe leningen (direct lending) (39%) en infrastructuur (34%).

BlackRock ziet de private debt-markt verbreden met aanbod dat inspeelt op de behoefte van verzekeraars aan beleggingen met lange looptijden die overeenkomen met de lange termijn van hun verplichtingen. Daarbij gaf meer dan de helft van de verzekeraars (52%) aan meer zogeheten multi-alternative beleggingen toe te willen voegen, omwille van de flexibiliteit en het maatwerk van van deze categorie. 

Olivier Van Eyseren, hoofd van de Financial Institution Group (FIG) bij BlackRock voor de regio EMEA: 'Verzekeraars worden geconfronteerd met unieke uitdagingen bij het evalueren van de strategische allocatie naar alternatieve beleggingen. Het gaat onder meer om toezicht en regelgeving, liquiditeitsbehoeften en hogere kapitaalkosten. Een belangrijk deel van ons werk met verzekeringsklanten bestaat uit het helpen navigeren door deze complexe materie en tegelijkertijd werken aan het best mogelijke portefeuilleresultaat op de lange termijn.'

Momentum voor duurzame energie-infrastructuur 

Vrijwel alle verzekeraars (99%) in het onderzoek hebben doelstellingen geformuleerd voor het terugdringen van CO2 in hun beleggingsportefeuilles en 57% stelt dat het beperken van klimaatrisico’s hiervoor een belangrijke drijfveer is. Ook de vraag hiernaar vanuit toezichthouders en stakeholders was een belangrijke reden om deze doelstellingen op te stellen. Om de strategie van een verlaging van de CO2 te realiseren gaan de verzekeraars meer investeren in duurzame energie-infrastructuur, zoals wind- en zonne-energie (66%), en technologie voor het opslaan van energie, waaronder batterijen (66%).