Principal AM: Winstseizoen is begonnen

Principal AM: Winstseizoen is begonnen

Outlook
Vermogen groei winst beleggen

Het winstseizoen van het derde kwartaal is begonnen, en hoewel de verwachtingen al eerder dit jaar zijn getemperd, blijft de bedrijfssector sterk, met ruime buffers vanwege de hoge winstmarges en sterke balansen. Dankzij de renteverlagingen van de Fed bevindt het zich in een goede positie om de komende periode door te komen, zelfs als de economie verzwakt.

Vrijdag was de officieuze start van het winstseizoen voor het derde kwartaal en de algemene verwachting is dat de winst dit kwartaal met 4,2% jaar-op-jaar zal groeien, een daling ten opzichte van het optimistischere percentage van 12,5% vóór de aandelenverkoop in augustus. Inderdaad, tegen de achtergrond van een afnemende economische groei die kan leiden tot vermindering van kapitaaluitgaven of van de arbeidskosten, zal het beoordelen van het bedrijfssentiment in de komende weken een belangrijke uitdaging zijn voor zowel beleidsmakers als investeerders.

Het bedrijfsleven lijkt veerkrachtig, gesteund door hogere winst- en operationele marges, vooral vergeleken met de niveaus van vóór de pandemie. Bovendien hebben bedrijven die tijdens de pandemie hun schulden hebben afgebouwd, geprofiteerd van hoge dekkingsniveaus voor contanten en activa - significante buffers voor het geval de inkomsten of cashflow onder druk komen te staan.

Nu de Federal Reserve begint met het versoepelen van het beleid, zouden verbeterende kredietvoorwaarden en dalende rentelasten kunnen helpen om de afname van het prijsstellingsvermogen te compenseren naarmate de inflatie afneemt. Grotere bedrijven, met betere toegang tot de kapitaalmarkten, bevinden zich in een goede positie om van deze positieve ontwikkeling te profiteren. Bovendien zou een verschuiving naar lagere rentetarieven het algemene bedrijfssentiment moeten versterken, en mogelijk ook het vertrouwen van kleine bedrijven, dat de afgelopen kwartalen opvallend zwak was.

Hoewel er een risico is op een verlaging van de winsten, lijken bedrijven toch goed gepositioneerd om de storm te doorstaan. Vooruitkijkend zullen zij waarschijnlijk een essentiële rol spelen in het handhaven van economische stabiliteit en het ondersteunen van het consumentenvertrouwen.