Klaas Knot: Vooruitzichten voor Eurogebied blijven positief

Klaas Knot: Vooruitzichten voor Eurogebied blijven positief

EUR
Geld trend omhoog (Bru-No, Pixabay)

Het eurogebied vertoont gematigde vooruitzichten, met tekenen van stabiliteit en zelfs een lichte kans op zonnige economische groei, zo blijkt uit de woorden van Klaas Knot tijdens het recente G30 International Banking Seminar. “De macro-indicatoren wijzen op een zachte landing, en we voorzien geen recessie in het eurogebied,” aldus Knot, die verder benadrukte dat de financiële sector goed bestand is tegen economische schokken.

Toch is de situatie in het eurogebied minder gunstig dan het wereldwijde gemiddelde. Knot vergelijkt de huidige stemming met een herfstdag in Amsterdam: niet zo somber als sommigen beweren, maar verre van ideaal. de economische groei in de regio stagneert al twee jaar. Aanvankelijk kwam dit door dalende reële lonen, maar de afgelopen twee jaar is er een inhaalslag geweest. Het kortetermijnvooruitzicht wijst volgens hem echter nog steeds op trage groei: ‘het economisch sentiment blijft matig, en de spaarquote van huishoudens is nog steeds hoger dan voor de pandemie.’

DNB verwacht echter dat de economie sterker zal worden. Hogere reële inkomens zouden de consumptie moeten stimuleren, en de geleidelijk afnemende invloed van restrictief monetair beleid zal naar verwachting zowel de consumptie als de investeringen ondersteunen.

Binnen het eurogebied zijn de vooruitzichten volgens Knot verdeeld. In landen zoals Spanje, Portugal en Griekenland ligt het economisch sentiment ruim boven het langjarig gemiddelde. Vooral de dienstensector ziet hij profiteren van een verschuiving van de uitgaven van goederen naar diensten na de pandemie, met name zichtbaar in toerisme en horeca. Andere sectoren presteren wat hem betreft ook relatief goed in deze landen.

Aan de andere kant ziet hij andere landen en dan met name Duitsland achterblijven, waar de traditioneel sterke industrie onder druk staat door verschillende factoren. Energie-intensieve bedrijven hebben nog steeds te maken met hoge energiekosten. Daarnaast ziet hij een zwakke vraag van buiten de EU, terwijl ook de binnenlandse vraag achterblijft door lage consumptie en teruglopende bedrijfsinvesteringen.

Knot voegt toe dat de zwakke binnenlandse groei in het eurogebied hem enigszins verbaast. ‘Mogelijk speelt de eerdere hoge inflatie of de huidige politieke en geopolitieke spanningen hierin een rol.’ Ook fiscale onzekerheid kan volgens hem de situatie beïnvloeden. Hij geeft aan dat bijvoorbeeld in Frankrijk een aanzienlijke fiscale consolidatie nodig is om de overheidsfinanciën te stabiliseren. In lijn met het herziene begrotingskader zal de fiscale discipline in het eurogebied naar verwachting verder toenemen, nu de steunmaatregelen voor energie en inflatie geleidelijk worden afgebouwd. Hoewel schuldniveaus blijven toenemen, vooral in landen met een hoge schuldenlast, blijft Knot relatief positief over de structurele vooruitzichten.

‘De macro-indicatoren wijzen op een zachte landing, en we verwachten geen recessie in het eurogebied. De financiële sector is veerkrachtig en de inflatie komt dichter bij het doel’, aldus Knot.