Janus Henderson: Markten reageren snel na Amerikaanse verkiezingen
Janus Henderson: Markten reageren snel na Amerikaanse verkiezingen
Door Oliver Blackbourn, Multi-Asset Portfolio Manager, Janus Henderson
Donald Trump lijkt de sterk gepolariseerde Amerikaanse verkiezingen te hebben gewonnen. Daarnaast hebben de Republikeinen de meerderheid in de Senaat veroverd en liggen ze goed op koers voor controle over het Huis van Afgevaardigden, hoewel deze uitkomst op dit moment nog te onzeker is om vast te stellen. Dit verkiezingsresultaat zal waarschijnlijk leiden tot meer stimuleringsmaatregelen voor de Amerikaanse economie, hoewel de omvang hiervan afhankelijk zal zijn van volledige Republikeinse controle over het Congres.
Zoals verwacht, reageerden de markten snel op deze grote politieke gebeurtenis. De futuresmarkten suggereren dat de S&P 500 meer dan 2% hoger zal openen en de NASDAQ met 1,7% stijgt. De opvallendste winnaars op de Amerikaanse markt zijn echter de S&P Midcap 400 en de Russell 2000-indices, waar futures respectievelijk stijgingen van meer dan 4% en 5% laten zien. Dit is niet verrassend, gezien de verwachting dat de Republikeinen de bestaande belastingverlagingen willen handhaven en mogelijk verder willen uitbreiden. Verrassend zijn wel de goede prestaties van de aandelenmarkten buiten de VS; Europese en Japanse aandelen presteren goed, en de daling in China is wellicht minder ernstig dan velen hadden gevreesd, ondanks de dreigementen van de inkomende president ten aanzien van de wereldhandel. De Amerikaanse dollar is over de hele linie sterker nu de markten rekening houden met de mogelijke gevolgen van verdere invoerheffingen en de renteverlagingen door de Federal Reserve verder zijn afgeprijsd. De rente op Amerikaanse staatsobligaties is sterk gestegen door zowel de voortdurende ontwikkeling van de renteverwachtingen als het potentieel voor hogere inflatie.
Markten zullen zich nu gaan richten op hoe de retoriek zich vertaalt in beleid. Elke aankondiging de komende maanden zal grondig worden geanalyseerd op mogelijke aanwijzingen. De Republikeinen lijken geen moeite te hebben met het hanteren van begrotingstekorten, wat betekent dat de Amerikaanse economie waarschijnlijk afhankelijk blijft van de groeistimulans van het overheidsbeleid. Het kan even duren voordat het effect hiervan op de Federal Reserve duidelijk wordt, omdat het FOMC terughoudend zal zijn om ergens rekening mee te houden totdat er meer duidelijkheid is over het beleid. De markten zullen moeten afwachten of de Federal Reserve bereid en in staat is om een verhitte economie in toom te houden.
De Amerikaanse economie heeft het goed gedaan, zoals blijkt uit de geannualiseerde groei van 2,8% in het derde kwartaal en een reeks positieve economische verrassingen. Echter, met minder kans op renteverlagingen, stijgende langetermijnrentes en zorgen over de Amerikaanse schuldenberg, zullen beleggers voorzichtig moeten zijn dat de trend van hogere rentes niet problematisch wordt voor de economie. Een zachte landing lijkt over het algemeen ingeprijsd, maar er zijn scheuren in sommige sectoren van de economie die groter kunnen worden als de rente onvoldoende wordt verlaagd. Op dit moment richten de markten zich echter op de opwaartse voordelen die gepaard gaan met beleidszekerheid na de verkiezingen en het vooruitzicht van een stimulerend beleid.