Ronde Tafel Carbon Pricing & Carbon Credits - Deel 1: Prijsbepaling

Ronde Tafel Carbon Pricing & Carbon Credits - Deel 1: Prijsbepaling

Energy Transition
FI-6 - 2024 - RT Carbon Pricing & Carbon Credits.jpg

Wat zijn de heersende prijsbepalingsmechanismen voor CO2? En wat voor ontwikkelingen zijn er rond CO2-prijzen in de verschillende sectoren? Deze en andere vragen kwamen aan bod in deel 1 van de Ronde Tafel ‘Carbon Pricing & Carbon Credits’.

Door Hans Amesz

Dit is deel 1 van het verslag. Deel 2 volgt op donderdag 7 november.

 

VOORZITTER

Vincent van Bijleveld, Finance Ideas

 

DEELNEMERS:

Jonathan Dean, AXA IM Alts

Pustav Joshi, Morningstar Sustainalytics

Colin Tissen, PGGM

Martijn Vlasveld, Edmond de Rothschild REIM

 

Wat zijn de heersende prijsbepalingsmechanismen voor CO2 in de markten waarin jullie beleggen? En wat zijn de verwachte wijzigingen in de regelgeving?

Pustav Joshi: ‘We kennen het cap-andtrade-systeem, waarin de overheid een emissieplafond vaststelt en een bepaalde hoeveelheid emissierechten uitgeeft die consistent is met dat plafond. We kennen ook CO2-belastingen. Wat landen toepassen, hangt bijvoorbeeld af van hoe ontwikkeld een land is of hoe ver het gevorderd is in de overgang naar een lagere CO2-uitstoot. Grote opkomende markten als India en China proberen nog steeds uit te vinden hoe hun systeem van CO2-reductie eruit moet zien. India heeft een belastingsysteem uitgeprobeerd, maar heeft zich uiteindelijk gerealiseerd dat dat niet echt werkte. Het land is nu van plan over te stappen op een cap-and-tradesysteem. Ook in Europa bestaan verschillende opvattingen. Landen hebben nu eenmaal uiteenlopende perspectieven. Het zal heel moeilijk worden om tot een mechanisme te komen dat succesvol zal zijn en alom gebruikt kan worden.’

 

Grote opkomende markten als India en China proberen nog steeds uit te vinden hoe hun systeem van CO2-reductie eruit moet zien.

 

Jonathan Dean: ‘Er zijn verschillende standaarden, methodologieën en benaderingen. De mechanismen in deze markten zullen niet snel evolueren naar één gemeenschappelijke identiteit. Ik denk dat we daaraan moeten wennen. In het specifieke deel van de markt waarin wij actief zijn, draait het om data. We willen wereldwijd de gegevens zien van de transacties die hebben plaatsgevonden tussen projecten en kopers die we hebben gevolgd of hebben gefinancierd. We zien een beweging in de richting van hogere prijzen door de erkenning van kwaliteit en integriteit in bepaalde projecten. Dat ontsluit een veel grotere breedte van potentiële projectfinancieringsmogelijkheden voor institutionele vermogensbeheerders.’

Wat voor ontwikkelingen zijn er rond CO2-prijzen in de verschillende sectoren?

Colin Tissen: ‘We zien dat meer bedrijven gebruikmaken van interne schaduw-CO2-prijzen. TotalEnergies gebruikt nu bijvoorbeeld een prijs van $ 100 per ton COdie over tijd toeneemt bij het nemen van investeringsbeslissingen. Zelf hebben we gekeken hoe gevoelig onze beleggingsportefeuille is voor CO2-beprijzing. Als de uitstoot van onze portefeuille slechts zou dalen met één procent per jaar, dan is de huidige waarde van de toekomstige CO2-uitstootkosten bij een prijs van € 80 per ton 11% van onze AuM. Bij € 150 per ton kom je op 20% van onze AuM. Dus hebben we een klimaatplan om de uitstoot van onze portefeuille aanzienlijk te verminderen.’

 

We zien dat meer bedrijven gebruikmaken van interneschaduw-CO2-prijzen.

 

Hoe effectief is het European Union Emissions Trading System (EU ETS), het Europese systeem voor emissiehandel?

Joshi: ‘Ik heb tot nu toe nog niet veel literatuur of gegevens gezien over de effectiviteit van dat systeem. Vooralsnog zal het niet erg effectief zijn, omdat er op een gegeven moment niet genoeg CO2-credits van goede kwaliteit meer zullen zijn en dan geprobeerd zal worden dat te compenseren met CO2-credits van slechte kwaliteit.’

Martijn Vlasveld: ‘De effectiviteit zal ook afhankelijk zijn van de prijs. Die is nu nog vrij laag en dan heeft het weinig effect. Ik denk dat vastgoedbeleggers hun investeringsbeslissingen vaak baseren op de huidige, werkelijke prijzen en misschien niet genoeg rekening houden met wat er over twintig, dertig jaar zou kunnen gebeuren. Er worden natuurlijk scenario’s gemaakt, maar je weet nooit wat er in de toekomst gaat gebeuren.’

 

We gaan de financiering voor het enorme volume aan mogelijkheden niet rond krijgen als er niet ook een efficiënte en tevens aantrekkelijke termijnprijscurve is.

 

De prijs van vandaag is in veel gevallen relatief laag. Betekent dit dat bedrijven hun investeringsbeslissingen vooral baseren op een kortetermijnperspectief en daarom niet de juiste actie ondernemen?

Dean: ‘Als investeerder willen wij vandaag en ook in de toekomst hogere CO2-prijzen zien. De termijnprijs is voor ons belangrijk omdat we op de lange termijn financieren. Het gaat om energieafnameovereenkomsten en CO2-afnameovereenkomsten voor de lange termijn. Om projecten van hogere kwaliteit en met een hogere integriteit te financieren met institutioneel kapitaal, is het echt belangrijk om te zorgen voor een goede prijs. Om de benodigde miljarden dollars te ontsluiten, moeten we robuuste en solide forward pricing curves zien waar bedrijven zich aan committeren. Spotmarkten zijn dus interessant. Maar we gaan de financiering voor het enorme volume aan mogelijkheden niet rond krijgen als er niet ook een efficiënte en tevens aantrekkelijke termijnprijscurve is. Degenen die nog niet verplicht zijn om actie te ondernemen op het gebied van CO2-vermindering, of -vermijding, of -mitigatie willen we niet uit de markt drukken. De idee is dat we iedereen die zich echt wil inzetten voor een transitie, door dat traject kunnen loodsen. CO2-compensatie zal daar ongetwijfeld deel van uitmaken.’

 

Vincent van BijleveldVincent van Bijleveld

Vincent van Bijleveld is Directeur Duurzaam Beleggen en Senior Adviseur bij Finance Ideas. Met het team adviseert hij pensioenfondsen, asset managers en andere institutionele partijen over het opzetten, implementeren en monitoren van een science based MVB-beleid. Eerder was hij Partner/Director bij Willis Towers Watson en Duurzame Asset Manager bij ACTIAM. Van Bijleveld is kwantitatief econoom/ actuaris.

 

Jonathan DeanJonathan Dean (photo archive AXA IM) 600x600

Jonathan Dean is Hoofd Impact Private Equity bij AXA IM Alts. Hij leidt het impact investing en purposedriven private equity platform, dat meerdere impactthema’s omvat, waaronder Wereldwijde Gezondheid, Financiële Inclusie, Klimaatinnovatie en Nature-based Oplossingen. Dean heeft ruime ervaring op het volledige spectrum van private assets, met name private equity, private schulden en vastgoed.

 

Pustav JoshiPustav Joshi (photo archive Morningstar)

Pustav Joshi is Associate Director in het Climate Solutionsteam van Morningstar Sustainalytics. Voordat hij in 2022 bij het bedrijf kwam, werkte hij meer dan 11 jaar in advisering en vervolgens als beleidsonderzoeker, als adviseur van de Indiase regering, onder andere voor het UNFCCC COP26-proces. Joshi heeft een MSc in Environment and Development en een MBA van de Indian School of Business, en is Chartered Accountant.

 

Colin TissenColin Tissen (foto archief PGGM) 600x600

Colin Tissen is Investment Strategist bij PGGM, waar hij met bedrijven in gesprek gaat over klimaatvraagstukken, met name in de olie-, gas- en transportsector. Ook draagt hij bij aan de 3D-beleggingsstrategie van PGGM en PFZW, waarbij risico, rendement en duurzaamheid worden geïntegreerd om prestaties op de lange termijn te realiseren. Tissen is gepromoveerd aan de Universiteit Maastricht, waar hij onderzoek deed naar aandeelhoudersbetrokkenheid.

 

Martijn VlasveldMartijn Vlasveld​​​​ (photo archive Edmond de Rothschild REIM) 600x600

Martijn Vlasveld is Head of ESG bij Edmond de Rothschild REIM, een vermogensbeheerder die belegt voor zowel pensioenfondsen als retail/ private bank klanten. In deze rol werkt hij samen met fonds- en assetmanagers aan het verduurzamen van hun fondsen en gebouwen. Vlasveld brengt daarnaast de duurzaamheidsstrategie in de praktijk als portefeuillemanager van een Benelux kantorenfonds.

Attachments