bfinance: 2024 Asset Owner Survey

bfinance: 2024 Asset Owner Survey

Asset Allocation Asset Management
Algemeen (29) samenwerken advies

bfinance heeft haar tweejaarlijkse wereldwijde enquête onder vermogensbezitters gepubliceerd, waarin de prioriteiten van meer dan 300 senior beleggers worden geïnventariseerd. Met de toenemende geopolitieke onzekerheid, technologische ontwikkelingen en een uitdagende marktomstandigheden richten vermogensbezitters zich steeds meer op weerbaarheid, impact en kansen op de private markets.

 

Resultaten van de vermogensbezitters

Slechts 62% van de beleggers zegt dat de beleggingsprestaties van hun instelling de langetermijnrendementsdoelstellingen hebben gehaald of overtroffen tijdens de turbulentie van 2022-2023. In 2024 is de toon echter iets optimistischer en wordt het cijfer geschat op 88%.

Hoewel managers in de beleggingscategorieën van de private markets (private debt, infrastructuur en private equity) in 2024 nog steeds de hoogste tevredenheidsbeoordeling gaven, was de tevredenheid aanzienlijk lager dan in 2022.

Beleggers gaven aan zeer tevreden te zijn over de prestaties van actieve vastrentende beheerders, met 83% voor investment grade obligaties, maar slechts 35% van de beleggers was tevreden over vastgoedbeheerders - een enorme daling ten opzichte van 2022.

Beleggingsportefeuilles

Private markets blijven centraal staan in beleggingsstrategieën, met 53% van de beleggers die van plan zijn hun blootstelling in de komende 18 maanden te verhogen. Infrastructure and private debt zijn de belangrijkste aandachtsgebieden, met respectievelijk 36% en 35% van de nieuwe allocaties.

Met name de interesse in secondaries neemt toe, met 37% van de beleggers die hun blootstelling verhogen omdat ze liquiditeitsopties zoeken binnen illiquide activaklassen. De tevredenheid over private equity managers is echter aanzienlijk gedaald van 94% in 2022 naar 69% in 2024, wat duidt op een toegenomen kritische blik op GP's.

Op de private markets verwacht bijna de helft (47%) van de beleggers een lagere 'illiquiditeitspremie', die in 2020-2040 lager zal zijn dan in 2000-2020. Ondertussen is 37% bezig met het vergroten van de blootstelling aan secondaries en meer dan een kwart daarvan zijn nieuwkomers in deze sector, naast andere strategische verschuivingen.

Diversificatie van de aandelenportefeuille is een duidelijke prioriteit, aangezien slechts 34% van de beleggers verwacht dat de grootste technologieaandelen het komend jaar beter zullen doen dan de bredere indices. Daarnaast verwacht 34% van de beleggers meer diversificatie in hun aandelenportefeuille in de komende een tot twee jaar op een of meer van de volgende vier gebieden: stijl (22%), omvang (16%), geografie (16%) en aandelenniveau (14%).

Vastrentende strategieën winnen aan kracht, vooral investment-grade obligaties, met 22% van de beleggers die hun allocaties verhogen. In de vastgoedsector verwacht 62% van de beleggers een gematigd (59%) of aanzienlijk (3%) herstel in core real estate in de komende 12 maanden, na een ernstige verstoring.

De voorspellingen van beleggers over het herstel van de vastgoedmarkt houden echter geen verband met hun asset allocaties in de komende 18 maanden. Intussen neemt de blootstelling aan opkomende markten af: 18% verlaagt de allocatie aan aandelen uit opkomende markten en 11% verlaagt de allocatie aan vastrentende waarden uit opkomende markten.

Kansen en trends

Artificiële intelligentie blijft aantrekkelijke thematische kansen bieden, met 40% van de beleggers die het als een sterk beleggingsthema zien. Voorzichtigheid overheerst echter, met een voorspelde marktrotatie weg van grote technologieaandelen. Dit weerspiegelt een groeiende focus op het beperken van tech-gerelateerde concentratierisico's door gediversifieerde aandelenstrategieën en bredere AI-beleggingen.

Het gebruik van digitale activa en cryptocurrencies blijft laag: slechts 9% investeert erin. In 2022 was dit 8%, en 21% verwachtte op dat moment binnen vijf jaar exposure te hebben.

Tot slot, hoewel de belangstelling voor impact investing toeneemt, blijft de acceptatie beperkt. Op dit moment houdt 27% van de beleggers zich bezig met impactstrategieën, terwijl nog eens 26% van plan is om deze markt te betreden. 24% van de beleggers zal de blootstelling aan impactstrategieën vergroten.

Klimaatverandering blijft een belangrijk thema: 40% van de respondenten ziet dit als een sterke beleggingskans. Op biodiversiteit gerichte beleggingen zijn klaar voor groei, met een verwachte toename van 200% naarmate beleggers op natuur gebaseerde oplossingen verkennen.

Risicomanagement

Nu 75% van de beleggers de noodzaak benadrukt om veerkracht in portefeuilles op te bouwen, is risicobeheer een primaire doelstelling geworden. Belangrijke aandachtspunten zijn geopolitieke onrust (54%), langdurige dalingen in risicovolle activa (23%) en liquiditeitsrisico's (19%). Beleggers hanteren verschillende benaderingen: 22% gebruikt al aandelenoverlays en nog eens 9% is van plan deze te implementeren als buffer tegen mogelijke correcties op de aandelenmarkt.

Hoewel beleggers positiever zijn over 'risicovolle activa' (bijv. aandelen) dan in 2022, is er een groot contrast tussen de verschillende soorten instellingen: slechts 4% van de DB-pensioenfondsen is onderwogen in risicovolle activa, in tegenstelling tot 37% van de verzekeraars. Bovendien verwachten beleggers ‘higher for longer' rentes in vergelijking met de huidige consensus onder economen: de gemiddelde voorspelling voor de Fed Funds-rate eind 2025 is 3,4%, duidelijk hoger dan het cijfer 3,0-3,25% in een peiling van Reuters van oktober 2024.

Kathryn Saklatvala, Head of Investment Content bij bfinance, zegt: 'Uit het rapport blijkt dat in een steeds onzekerdere wereld weerbaarheid voor institutionele beleggers centraal staat. De focus op het beheersen van risico's zoals geopolitieke onrust, liquiditeitsproblemen en langdurige dalingen van de markten benadrukt de noodzaak van robuuste strategieën. Van aandelenoverlays tot private markets en vastrentende waarden, we zien dat beleggers hun portefeuilles actief herijken om deze uitdagingen het hoofd te bieden, waarbij voorzichtigheid wordt afgewogen tegen het nastreven van kansen op gebieden zoals impact investing, infrastructuur en opkomende technologieën zoals AI.'