Deloitte: Focus op kostenreductie, duurzaamheid daalt op CFO-agenda

Deloitte: Focus op kostenreductie, duurzaamheid daalt op CFO-agenda

Asset Management
Inflatie (6) begroting

Hoewel de belangrijkste financiële cijfers verbeteren, zijn Nederlandse CFO’s niet uitgesproken optimistischer dan een half jaar geleden, zo blijkt uit de nieuwste editie van Deloitte’s CFO Survey.

'Dit weerspiegelt een bredere zorg over de concurrentiepositie van de Nederlandse economie op het wereldtoneel,' aldus Mohamed Bouker, Partner Technology & Transformation bij Deloitte. Nederlandse CFO’s verwachten de komende 12 maanden hun handen vol te hebben aan kostenreductie (73%). Opvallend is verder dat cyberrisico’s steeds hoger op de CFO-agenda komen te staan, mogelijk als gevolg van geopolitieke instabiliteit.

Duurzaamheid zakt op CFO-agenda

Opvallend is ook dat duurzaamheid is gezakt als strategische prioriteit van Nederlandse CFO’s: van 68% in de vorige editie van de CFO Survey (voorjaar 2024) naar 48% nu. Ondanks deze daling ervaren Nederlandse CFO’s toenemende druk om te voldoen aan regelgeving op het gebied van duurzaamheid. De financiële functie speelt een cruciale rol in duurzaamheidsrapportage; 32% van de Nederlandse CFO's is primair verantwoordelijk voor duurzaamheidsrapportage, terwijl 37% van hen een belangrijke bijdrage levert.

De belangrijkste uitdagingen voor Nederlandse CFO’s bij duurzaamheidsrapportage zijn de beschikbaarheid en consistentie van data (49%) en veranderende regelgeving (16%). Andere obstakels zijn de beperkte beschikbaarheid van expertise (12%), het meten van impact met de juiste KPI’s (8%), en het lage niveau van standaardisatie en infrastructuur voor rapportage (7%).

Navigeren in een complex risicolandschap

Nederlandse CFO’s zien een tekort aan gekwalificeerde professionals (56%), cyberrisico’s (55%) en geopolitieke risico’s (40%) als de grootste uitdagingen voor hun bedrijfsmodellen. 'Technologische ontwikkelingen maken cyberaanvallen steeds complexer, waardoor bedrijven meer investeren in robuuste beveiligingsstrategieën," aldus Mohamed Bouker. "CFO's spelen hierbij een cruciale rol door het financiële kader voor risicobeheersing te bieden.'

Geopolitieke risico's, zoals toenemend protectionisme, kunnen markttoegang beperken en toeleveringsketens verstoren. Deze uitdagingen dwingen CFO’s scherp te zijn op voorspellingen van de markt omdat ontwikkelingen snel gaan.

CFO’s terughoudend met AI-investeringen

Hoewel AI nu voor slechts 20% van de strategische beslissingen wordt ingezet, verwachten Nederlandse CFO's dat dit de komende vijf jaar flink zal toenemen. Ze voorzien dat AI tegen die tijd bij de helft van de strategische beslissingen betrokken zal zijn. De financiële sector loopt hierbij voorop; 71% van de Nederlandse CFO’s in deze sector verwacht dat AI binnenkort een belangrijke rol gaat spelen.

'AI is steeds meer geïntegreerd in ERP-systemen, wat mogelijk verklaart waarom verdere AI-investeringen enigszins achterblijven. Door economische onzekerheid en beperkte budgetten zijn CFO's terughoudend. Toch kan AI een krachtige motor zijn voor groei en verbetering. Het is essentieel om AI strategisch en doelgericht in te zetten, niet alleen voor kostenbesparing,' zegt Mohamed Bouker.

Het aandeel van het digitaliseringsbudget dat aan AI wordt besteed, is licht gestegen van 10% (CFO Survey, voorjaar 2024) naar 14%.