Eraneos: Digitalisatie, communicatie en consolidatie zijn pijlers toekomstig pensioenstelsel.

Eraneos: Digitalisatie, communicatie en consolidatie zijn pijlers toekomstig pensioenstelsel.

Pension system
Duurzaam (21) beleggen pensioen

Eraneos publiceert de 5e editie van het onderzoek naar pensioenadministratie en -software.

Het 'Pensioenapport 2025' is de nieuwste versie van het marktbrede pensioenrapport en de tweede onder de nieuwe naam Eraneos, voorheen Quint. Het onderzoek biedt opnieuw een totaal marktoverzicht, waarbij vertegenwoordigers van pensioenuitvoeringsorganisaties (PUO’s), -verzekeraars en -softwarebedrijven zijn ondervraagd over enerzijds de pensioenadministratie en -software en anderzijds over de belangrijkste ontwikkelingen in de markt, in relatie tot de Wet toekomst pensioenen (Wtp). Digitalisatie, communicatie en consolidatie zijn de thema’s van de nabije toekomst, zo blijkt uit het rapport. Het Eraneos-onderzoek bevat over deze onderwerpen -en vele andere- een aantal belangrijke bevindingen.

Kernpunten onderzoek

Het onderzoek laat zien dat er drie kernpunten spelen in de pensioensector.

  • Ten eerste valt op dat er niet alleen sprake is van consolidatie van pensioenfondsen, maar ook van PUO’s, verzekeraars en van pensioensoftware aanbieders. Momenteel kent de markt twaalf PUO’s en vijf aanbieders van pensioenkernadministratiesoftware. Dit heeft als gevolg dat er minder keuze is en dat er beperkt ruimte is om van aanbieder te veranderen. Dit geeft een andere marktdynamiek en maakt kostenverlagingen mogelijk uitdagender. De verwachting is dat er verdere consolidatie zal plaatsvinden onder sgenoemde partijen.
  • Een ander belangrijk aandachtspunt dat het onderzoek blootlegt, is de grote behoefte aan vereenvoudiging van pensioenregelingen. De einddatum van 1 januari 2028 staat nu vast, terwijl de noodzakelijke vereenvoudigingen op zich laten wachten. De Wtp-transitie legt momenteel een enorme druk op de PUO’s. Tegelijk liggen er veel vragen bij fondsbestuurders, ook vanuit de toezichthouders, waardoor de voortgang in het gedrang komt.
  • Ten derde: de technologische ontwikkelingen op de langere termijn. Daar zullen innovaties zoals AI en moderne software essentieel zijn om de sector klaar te stomen voor de toekomst en een belangrijke rol gaan spelen op allerlei terreinen. Dit geldt ook voor de interactie met deelnemers: alleen door het inzetten van de meest vooruitstrevende digitale tools kunnen PUO’s een waardevolle en langdurige relatie met de deelnemers faciliteren voor de fondsen tegen een passende prijs. Het is belangrijk om nu al te bedenken welke effecten dit zal hebben op professionele partijen en deelnemers.

In het rapport komt ook Ger Jaarsma aan het woord, voorzitter van de Pensioenfederatie. Hij kijkt positief naar de toekomst van het Nederlandse pensioenstelsel, dat opnieuw als beste ter wereld wordt beschouwd. Hoewel de operatie complex is, maakt hij zich geen zorgen over de einddatum, omdat veel werk al is verzet. Hij pleit voor alternatieve plannen voor pensioenfondsen en wijst op de noodzaak om kosten te verantwoorden. Jaarsma hoopt dat de Wtp deelnemers bewuster maakt van hun pensioen en benadrukt dat zorgvuldigheid voor snelheid moet gaan.

Een ander inzicht dat het rapport biedt, gaat over de dominantie van private equity in de softwaremarkt. Van een vijftal grote partijen worden de feiten en cijfers, visie en focus, en werkterrein en opdrachtgevers op een rij gezet, zodat hiervan een goed beeld ontstaat.

Arno IJmker, partner Pensioenen bij Eraneos, zegt over de belangrijkste bevindingen dat de sector meer pushback zou kunnen geven teneinde de complexiteit van de uitvoering te verminderen. 'Daarnaast zullen fondsen en PUO’s de dienstverlening verder moeten ontwikkelen om een persoonlijk pensioen te kunnen realiseren. En pensioenuitvoeringsorganisaties zullen zich moeten onderscheiden door professionele regie op hun IT-keten die de dienstverlening aan hun klanten ondersteunt.'

Strategische keuzes

Het nieuwe Eraneos-rapport belicht de laatste ontwikkelingen in pensioenuitvoering en IT in Nederland, met een sterke focus op de transitie naar de Wtp. Er is extra aandacht voor de uitvoerbaarheid van de Wtp en de positie van partijen in de keten. Uitdagingen en kansen voor pensioenfondsen op het gebied van deelnemerscommunicatie, keuzebegeleiding en kostenreductie worden duidelijk. Daardoor biedt het rapport een waardevolle bijdrage aan strategische keuzes en succesvolle planning voor alle betrokken partijen.