Doijer & Kalff: Goud blijft fundamenteel sterk in 2025, maar zilver pakt goud
Doijer & Kalff: Goud blijft fundamenteel sterk in 2025, maar zilver pakt goud
Goud is in 2024 fors in waarde gestegen en alles wijst erop dat de prijs van het edelmetaal ook in 2025 verder stijgt. Zilver kan echter voor dé verrassing van het jaar zorgen, stelt Reinoud Bogert, partner bij edelmetaalhandelaar Doijer & Kalff. 'Alle fundamenten voor goud blijven ijzersterk, maar zilver gaat het waarschijnlijk beter doen: het wereldwijde tekort aan zilver loopt alsmaar verder op.'
De opgelopen goudprijs in 2024 zal de totale vraag naar goud in 2025 enigszins dempen, verwacht Bogert. Tegelijkertijd zullen de centrale banken de rente verder verlagen en dat zorgt weer voor een stuwend effect op de vraag. Ook zullen centrale banken aan de koopkant blijven in de goudmarkt en dat legt inmiddels al enige tijd een structurele bodem onder de goudprijs. “Vooral Polen, India en Turkije kochten in 2024 grote hoeveelheden aan goud: Polen heeft dit jaar 90 ton goud aan de reserves toegevoegd, India staat op 78 ton en Turkije op 72 ton goud. De totale aankopen van centrale banken gaan dit jaar richting de 1000 ton terwijl het gemiddelde in de laatste jaren rond de 350 ton ligt.”
Goud kan meer dan 10% stijgen in 2025
Bogert ziet drie belangrijke drijvers voor de goudprijs in 2025: de verdere verzwakking van zowel de euro als de Amerikaanse dollar, de ondervertegenwoordiging van goud in Europese en Amerikaanse (particuliere) beleggingsportefeuilles en de lagere rente in combinatie met hoge inflatie, waardoor uiteindelijk ook spaarders richting goud zullen gaan bewegen. “Bovenstaande factoren kunnen de goudprijs in 2025 naar de $3.000 per troy ounce stuwen. Dat is een stijging van ruim 12% (ten opzichte van de prijs in begin december). In euro’s gemeten kan goud zelfs nog harder stijgen omdat de euro harder daalt dan de dollar”, aldus Bogert.
Doijer & Kalff signaleerde bij klanten dat de verkoop van zilver iets na de zomer fors aantrok. ‘De goudverkoop bleef dit jaar stabiel. Alleen in oktober zagen we een significant hogere interesse. De goudprijs liep toen ook hard op. We zien dat onze klanten vooral inspelen op de achtergebleven zilverprijs ten opzichte van de goudprijs. Zilver volgt normaliter goud binnen een bepaalde bandbreedte.”
Zilver verslaat goud in 2025
De belangrijkste conclusie van Bogert voor 2025 is dat zilver het beter gaat doen dan goud. In 2024 steeg de zilverprijs in de eerste 11 maanden met 33% in dollars, piekend op $34,85, de hoogste stand sinds 2012. “In 2025 gaan we mogelijk het oude record van $48 per troy ounce breken. De tekorten aan zilver blijven de laatste jaren toenemen. En als er geen zilver meer is, dan wordt elektrisch rijden lastig, raakt het de productie van de nieuwste iPhone en zal ook de groeiende behoefte naar zonnepanelen niet meer gestild kunnen worden.”
Anders dan goud, wordt zilver vooral in de industriële productie gebruikt. Bogert: “Met name zonnepanelen vereisen steeds meer zilver. Deze sector maakt nu 25% van de totale vraag uit, naar schatting zal dat de komende 2 jaar oplopen naar 35%. We hebben te maken met een structureel zilvertekort en dat gaat zich maar op één manier oplossen: een hogere zilverprijs.”
Goudlook 2025: drie fundamentele drijvers
Het jaar 2024 was een bijzonder goed jaar voor goud. De goudprijs bereikte een nieuw record. In euro’s steeg een belegging in goud met 37% (per 11 december 2024). De vraag naar goud was sterk, met name vanuit centrale banken en Chinese beleggers. Daarnaast zijn centrale banken gestart met het verlagen van de rente. Geopolitieke spanningen en hard oplopende staatsschulden zorgden voor extra vraag naar goud. De drie gouddrijvers:
> 1. Neerwaartse druk op de euro
De oplopende staatsschulden in Europa doen het vertrouwen in de euro geen goed. Frankrijk en Italië hebben hun financiële huishouding niet op orde en dit probleem zal alleen maar groeien. Bogert: “Deze landen betalen de laatste maanden meer rente bij het financieren van hun tekorten. Dat zal je aan de waarde van de euro merken, zeker als in een van beide landen een schuldcrisis ontstaat. Dan krijg je een scenario waarbij de Griekse crisis op een verregende picknick lijkt.”
Doijer & Kallf verwacht dat de wisselkoers tussen de euro en de Amerikaanse dollar in 2025 richting pariteit zal gaan. Ter vergelijking: een euro is nu nog 1,05 dollar waard. Bogert: “Dat betekent een forse afwaardering. Dat zal het vertrouwen in de euro verder verzwakken, waardoor mensen op zoek gaan naar meer waardevaste zaken, zoals goud.”
> 2. Dalende rente
Een dalende rente is altijd gunstig voor goud. Bogert: “Goud levert geen rente op. Dat is een nadeel. Wanneer de rente richting nul gaat is dit nadeel er niet en wordt goud interessanter.”
Ook de inflatie loopt de laatste maanden weer op terwijl de industrie in Europa verder verslechtert. De werkeloosheid is echter nog relatief laag. “Een oplopende inflatie kan toekomstige renteverlagingen in Europa afremmen, maar bij een verslechterd economisch klimaat passen geen renteverhogingen”, stelt Bogert.
> 3. Europese belegger is nauwelijks belegd in goud
De gemiddelde Europese beleggingsportefeuille bevat nog geen 1% aan goud. Volatiliteit op de aandelenmarkten kunnen daardoor voor een nieuwe instroom in goud zorgen. De verwachtingen zijn dat die volatiliteit zeker niet zal afnemen. Mogelijke handelsoorlogen kunnen goud ook positief beïnvloeden, stelt Bogert.
Alleen al het aantreden van de regering Trump zal de markten volatieler maken. Maar ook aan de reeks geografische spanningen lijkt geen einde te komen. Bogert: “Dat is gunstig voor goud aangezien goud als veilige haven fungeert. In de vorige periode onder Trump liep de Amerikaans staatsschuld met 40% op en verdubbelde de goudprijs.”