Outlook 2025: Jacob Vijverberg (Aegon AM)

Outlook 2025: Jacob Vijverberg (Aegon AM)

Outlook
Jacob Vijverberg (foto archief Aegon AM) 980x600.jpg

Door Jacob Vijverberg, Head of Asset Allocation, Aegon Asset Management

 

Wat zijn de economische vooruitzichten voor 2025?

‘De wereldeconomie gaat een onzekere periode tegemoet. Geopolitieke strijd, handelsbeperkingen, maar ook snelle technologische ontwikkelingen hebben een moeilijk te voorspellen impact. We verwachten dat de drie grote economieën, de VS, de EU en China, een verschillende economische ontwikkeling zullen doormaken.

De VS heeft een relatief gunstige uitgangspositie door technologische suprematie, relatief gunstige demografische ontwikkelingen en onafhankelijkheid van energie-importen. Met de verkiezing van Donald Trump is het waarschijnlijk dat verdere handelsbeperkingen worden ingevoerd, die in principe de inflatie verhogen en negatief zijn voor economische groei. Al met al verwachten we een dalende maar nog steeds positieve groei. De Fed kan de rente verder verlagen, maar zal dit slechts beperkt doen in 2025 aangezien de inflatie wederom zou kunnen versnellen. Europa komt uit een periode van stagnatie. Die werd veroorzaakt door de energiecrisis en de lage productiviteitsgroei. Door de hogere looninflatie, een sterke arbeidsmarkt en de dalende prijsinflatie zullen consumenten meer te besteden hebben in 2025, wat de groei tijdelijk ondersteunt. Dit gaat echter gepaard met enkele grote economische risico’s, zoals verdere handelsbeperkingen, de oorlog in Oekraïne, lage productiviteitsgroei en grote afhankelijkheden in essentiële importen. We verwachten dat de ECB de rente kan verlagen tot ongeveer 2% in de zomer van 2025.

Verdere handelsbeperkingen met de VS zullen de kwakkelende Chinese economie verder onder druk zetten. Ook het restrictieve beleid van de Chinese overheid heeft innovatie en ondernemerschap afgeremd. We verwachten dat de Chinese economische groei de komende jaren zal dalen. Ook zorgt de hoge industriële overcapaciteit voor een lage inflatie. Wel is de Chinese overheid zeer strategisch in het stimuleren van de energiesector, om minder afhankelijk te worden van energie-importen, en in het stimuleren van geavanceerde industrie. Op termijn zal dit zijn vruchten afwerpen.’

 

Al met al verwachten we een dalende maar nog steeds positieve groei.