Schroders: Kapitaalmarktrente en marktconcentratie belangrijkste risico's voor beleggers

Schroders: Kapitaalmarktrente en marktconcentratie belangrijkste risico's voor beleggers

Outlook
Duurzaam beleggen biodiversiteit (credits pixabay, Orlandow).jpg

Johanna Kyrklund, CIO bij Schroders, waarschuwt beleggers voor twee belangrijke risico’s die in 2025 bepalend kunnen zijn voor beleggingsrendementen: de stijgende kapitaalmarktrente en de marktconcentratie in een klein aantal zeer grote technologiebedrijven.

 

Kapitaalmarktrente

De kapitaalmarktrente blijft een essentieel aandachtspunt voor beleggers. Hoewel inflatie zich in sommige markten lijkt te stabiliseren, kunnen onverwachte economische of monetaire ontwikkelingen leiden tot verdere rentestijgingen. Dit heeft niet alleen invloed op obligatiemarkten, maar raakt ook de waarderingen van andere beleggingscategorieën.

Volgens Kyrklund kunnen aandelenwaarderingen standhouden zolang de obligatierentes niet te sterk stijgen. Met de Amerikaanse 10-jaars staatsobligatierente nu rond de 4,8%, bewegen beleggers zich echter in een gevaarlijkere zone voor aandelenwaarderingen in verhouding tot obligaties. Hogere obligatierentes kunnen geld uit de aandelenmarkt trekken en tegelijkertijd de financieringskosten voor bedrijven verhogen.

Na een paar jaar waarin een Amerikaanse neergang of recessie werd voorspeld, zijn de meeste marktcommentatoren nu positief over de Amerikaanse economie. Vanuit een contrair perspectief kan dit betekenen dat er op korte termijn enige verlichting voor de obligatierente volgt, vooral omdat renteverlagingen in de VS voor 2025 bijna volledig zijn uitgesloten. Maar hoge obligatierentes blijven een risico om in de gaten te houden voor het komende jaar. Volgens Kyrklund is het belangrijk voor beleggers om zich bewust te zijn van de mogelijke impact van hogere rentes op de verschillende onderdelen van hun portefeuilles.

Marktconcentratie

De tweede uitdaging is het niveau van concentratie in op marktkapitalisatie gewogen indices. In de afgelopen jaren, was Schroders’ visie wanneer de huidige situatie werd vergeleken met de dotcom-zeepbel van de late jaren negentig, dat de sterke winstgroei die de mega cap-technologieaandelen in deze cyclus hebben gerealiseerd, het zeer verschillend maakt van de speculatieve bubbel van 1999/2000.

'Destijds waren waarderingen niet te rechtvaardigen', stelt Kyrklund. 'Dit keer leveren veel van de grote Amerikaanse technologiebedrijven winstcijfers die hun waarderingen ondersteunen. Toch zou een misstap van een van deze bedrijven een risico vormen voor de algehele marktprestaties, gezien hun dominantie binnen de belangrijkste indices. In feite overstijgt het niveau van indexconcentratie dat van de late jaren negentig ruimschoots. Vanuit portefeuilleoogpunt voelt het niet verstandig om zo’n grote blootstelling te hebben aan slechts een handvol aandelen.'

Bovendien is de dynamiek achter elk van de 'Magnificent 7' aanzienlijk anders. Ze behandelen als een homogeen blok doet geen recht aan de uiteenlopende zakelijke drijfveren van de individuele bedrijven. Gezien de marktconcentratie is dit niet het moment voor onbedoelde gokjes, waarschuwt Kyrklund.

Deze risico’s in de VS gelden ook voor andere markten. De marktconcentratie is vergelijkbaar hoog in Europa en Japan. Beleggers die blijven vertrouwen op ‘winners’ uit het verleden, beginnen nu al kansen mis te lopen. Sinds de zomer van 2024 zien we een veel interessanter pad voor markten, waarbij verschillende sectoren op verschillende momenten presteren.

Voorbereid op onzekerheid

Om deze risico’s het hoofd te bieden, benadrukt Kyrklund het belang van actief portefeuillebeheer en een langetermijnperspectief. 'Hoewel het verleidelijk kan zijn om te reageren op kortetermijnbewegingen, blijven discipline en diversificatie essentiële principes voor succesvol beleggen,' aldus Kyrklund. Zij onderstreept dat in een tijd van economische en marktuitdagingen het cruciaal is om flexibel en alert te blijven.