Janus Henderson: Gezondheidszorgaandelen fors ondergewaardeerd
Janus Henderson: Gezondheidszorgaandelen fors ondergewaardeerd
De gezondheidszorgsector heeft eind 2024 voor het tweede jaar op rij slechter gepresteerd dan de S&P 500-index. De mate van achterblijven was uitzonderlijk: over de afgelopen twee jaar bedroeg bleef de sector 53% achter op de index, het grootste verschil in een vergelijkbare periode sinds ten minste 1991.
Toch zou een opleving niet uitgesloten moeten worden, vinden Andy Acker en Daniel Lyons, portefeuillebeheerders bij Janus Henderson. Ondanks politieke onzekerheden en economische tegenwind blijven de fundamenten van de sector sterk. Innovatie, aantrekkelijke waarderingen en een herstellende marktstructuur maken gezondheidszorgaandelen interessant voor beleggers die voorbij de korte termijn kijken.
Politieke onzekerheid drukt op waarderingen
Gezondheidszorgaandelen noteren momenteel met een korting van ongeveer 20% ten opzichte van de S&P 500, een ongebruikelijke afwijking. Een belangrijke reden hiervoor is de voorgestelde benoeming van Robert F. Kennedy Jr. als minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken (HHS) onder de regering-Trump. Kennedy, een uitgesproken criticus van vaccinaties en de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA, zorgt voor onrust op de markt.
Toch is de impact van politieke benoemingen vaak minder groot dan eerder gevreesd. De minister van HHS heeft beperkte invloed op de FDA – de toezichthouder – of de toegang tot medicijnen zonder aanvullende wetgeving. Bovendien kan de door Trump voorgedragen FDA-commissaris, Dr. Martin Makary, een tegenwicht vormen. Andere prioriteiten, zoals belastingbeleid, immigratie en handel, zouden de aandacht van de regering kunnen afleiden van ingrijpende hervormingen in de zorgsector.
Einde van de neerwaartse trend in zicht?
Naast politieke onzekerheid kampte de sector met andere uitdagingen. De sterke Amerikaanse economie maakte defensieve aandelen minder aantrekkelijk voor beleggers, terwijl hoge rentevoeten de financiering van biotechbedrijven bemoeilijkten. Tegenvallende klinische testresultaten en een verschuiving in vraag na de coronapandemie drukten ook op bepaalde subsectoren, zoals zorgverzekeraars en fabrikanten van Covid-19-producten.
Toch keren sommige trends ten goede. De markt voor beursintroducties (IPO’s) in de biotechsector toont herstel, en het aantal secundaire aandelenuitgiftes was in 2024 het op een na hoogste van het afgelopen decennium. Centrale banken stoppen met agressieve renteverhogingen en zorgverzekeraars passen hun premies aan om stijgende kosten te compenseren. Dit kan in 2025 de winstmarges herstellen.
Innovatie en overnames als katalysator
Ondanks de volatiliteit blijft de sector toonaangevend in medische innovatie. De FDA keurde in 2024 maar liefst 60 nieuwe geneesmiddelen goed, na een recordaantal van 72 in 2023. Dit omvat baanbrekende behandelingen zoals de eerste medicatie tegen vette-leverziekte (MASH).
Deze innovaties vertalen zich naar omzetgroei. Zo rapporteren bedrijven die nieuwe ablatiesystemen voor hartritmestoornissen ontwikkelen opeenvolgende kwartalen van omzetgroei met dubbele tot drievoudige cijfers. Geneesmiddelen uit de GLP-1-klasse, gebruikt bij obesitas en gewichtsverlies, hebben inmiddels een jaarlijkse omzet van meer dan $50 miljard.
De pijplijnen van farmaceutische bedrijven zijn sterker dan ooit, met veelbelovende onderzoeksresultaten op komst. In 2025 wordt bijvoorbeeld data verwacht over orale GLP-1-therapieën en nieuwe behandelingen voor cardiovasculaire ziekten veroorzaakt door verhoogde lipoproteïne(a)-waarden, een probleem dat tot 25% van de wereldbevolking treft.
Deze ontwikkelingen zouden een impuls kunnen geven aan fusies en overnames (M&A), een belangrijke motor achter het marktsentiment. In 2024 bleven grote deals (boven de $5 miljard) grotendeels uit, wat deels verklaart waarom de sector onder de radar bleef. Toch zou de overnameactiviteit kunnen toenemen als de regering-Trump een meer flexibele mededingingsautoriteit installeert. Voor grote farmabedrijven is M&A noodzakelijk: zij moeten hun pijplijnen versterken om de concurrentie van generieke geneesmiddelen het hoofd te bieden. Tegen 2030 dreigt voor meer dan $250 miljard aan omzet verloren te gaan door aflopende patenten.
Beleggers herwinnen vertrouwen
De belangstelling van beleggers voor de sector groeit weer. Biotech-aandelen stegen in 2024 gemiddeld met 31% na positieve onderzoeksresultaten, vergeleken met slechts 13% in 2022, toen de sector in een berenmarkt verkeerde. Dit wijst op een herstel van het vertrouwen en een toenemende waardering voor innovatie.
Gezien de combinatie van aantrekkelijke waarderingen, wetenschappelijke vooruitgang en een mogelijk heroplevende M&A-markt, lijkt de sector rijp voor herstel. Beleggers die zich richten op fundamentele waarde en de huidige vooruitgang in de medische technologie, zonder zich te laten afschrikken door politieke onzekerheden, zouden goed gepositioneerd kunnen zijn voor toekomstige winsten.