Capital Group: Vijf belangrijke beleggingsthema’s voor 2025
Capital Group: Vijf belangrijke beleggingsthema’s voor 2025
![Beursvloer (01) Beursvloer (01)](/l/en/library/download/urn:uuid:57b339d0-3bc8-4e77-b594-b28b0cbaa41f/beursvloer.jpg)
Feike Goudsmit van Capital Group belicht hieronder vijf overwegingen om rekening mee te houden bij het evalueren van je beleggingsportefeuille. En hoewel het om vijf thema’s voor 2025 gaat, zouden ze ook de komende jaren een blijvende impact kunnen hebben.
1. Welkom in de Benjamin Button-economie
Als je een fan bent van films met Brad Pitt – of van de Outlook-rapporten van Capital Group – ben je waarschijnlijk bekend met het personage Benjamin Button. Net zoals deze uiteraard fictieve Benjamin Button, lijkt de Amerikaanse conjunctuur alsmaar te verjongen, en dat heeft zeer reële implicaties voor beleggers.
Sinds de Tweede Wereldoorlog doorloopt een economie een typische cyclus van vier fasen. Nu lijkt de Amerikaanse economie echter van een late cyclus terug te keren naar het midden van de cyclus. De Amerikaanse economie profiteert namelijk van stijgende bedrijfswinsten, meer vraag naar krediet, een afnemende kostendruk en een verschuiving naar een neutraal monetair beleid. Misschien stevent de VS zelfs af op een expansieperiode van meerdere jaren, waarbij een recessie tot 2028 uitblijft.
Dit biedt ook een gunstig klimaat voor Amerikaanse aandelen. In eerdere conjunctuurcycli boekten aandelen tijdens de midcyclusfase een robuust rendement van 14%. Dit is aanzienlijk hoger dan het rendement in een latecycle-omgeving. De terugkeer naar het midden van de cyclus stelt ook het begin van de volgende recessie uit - perioden waarin het aandelenrendement historisch gezien het slechtst was.
2. De industriële renaissance zorgt voor een nieuw groeitijdperk
Van het Amerikaanse binnenland tot de dorre woestijn is een industriële renaissance aan de gang. Capex-projecten duiken op in de VS, stimuleren lokale economieën en creëren mogelijkheden voor een aantal bedrijven. TSMC investeert bijvoorbeeld 65 miljard dollar in een productiefaciliteit voor halfgeleiders in Arizona. Verwacht wordt dat het duizenden banen in de productie en de bouw zal creëren.
Maar voor elk megaproject zijn er tientallen die onder de radar blijven. Scorpius BioManufacturing heeft bijvoorbeeld baanbrekend werk verricht in een faciliteit van 500.000 vierkante meter om biodefensiemoleculen te produceren, goed voor honderden nieuwe banen in Kansas.
Deze industriële renaissance doet zich overigens ook buiten Amerika voor. De uitbouw van datacenters, de stijgende vraag naar reizen en de ontwikkeling van nieuwe energiebronnen creëren groeimogelijkheden voor de industriële titanen van Europa.
In opkomende markten leidt de near-shoring-beweging tot nieuwe toeleveringsketens en de bouw van nieuwe handelshubs. Deze trends vertegenwoordigen investeringsmogelijkheden van meerdere decennia en we bevinden ons nog maar in de beginfase. Industriële grootmachten in de VS en Europa verstevigen hun positie in gebieden die rijp zijn voor wereldwijde groei op lange termijn.
3. AI-megatrend kan aandelen jarenlang een boost geven
Mede gezien de recente ontwikkelingen rond DeepSeek zal AI waarschijnlijk een van de meest transformatieve technologieën van onze generatie zijn. Onze 90+ jaar ervaring met beleggen heeft ons geleerd dat beleggen in grote technologische verschuivingen nooit van een leien dakje gaat, maar een kwestie van langetermijndenken is.
Kunstmatige intelligentie heeft de fantasie van het publiek en beleggers helemaal veroverd. Overhyped? Waarschijnlijk. Nog meer mogelijkheden in het verschiet? Waarschijnlijk ook waar. We hebben nu eenmaal de neiging om megatrends op korte termijn te overschatten en op langere termijn te onderschatten.
Met sommige megatrends, zoals smartphones of zelfrijdende auto's, konden we redelijkerwijs schattingen maken op basis van bekende data zoals de wereldbevolking of het aantal auto's. Maar hoe meten we de waarde van betere intelligentie? Een van de meest interessante dingen van AI is dat het zo moeilijk te voorspellen is, hoe groot het zal worden. Juist omdat AI een groot aantal menselijke taken op zich kan nemen, is de potentiële markt enorm.
Buiten de technische toepassingen zal AI ook mogelijkheden creëren op een aantal onverwachte plaatsen. De uitbouw van datacenters vereist enorme fysieke middelen, waaronder koper, kapitaalgoederen en veel elektriciteit. De stijgende vraag naar deze hulpbronnen is een zegen geweest voor de oude economie, waaronder nutsbedrijven, industriële bedrijven en mijnbouwbedrijven.
4. Een gouden eeuw voor de gezondheidszorg
Farmaceutische bedrijven zullen in 2025 speciale aandacht krijgen. De Amerikaanse verkiezingen in 2024 veroorzaakten onzekerheid over het wetgevend kader in de toekomst, en de aandelen van farmaceutische bedrijven kwamen onder druk te staan. Maar sindsdien worden veel bedrijven verhandeld tegen aantrekkelijke waarderingen, wat mogelijkheden creëert voor beleggers met een langetermijnbenadering.
Dat geldt ook voor vergeten farmaceuten of medicijnfabrikanten die geen behandelingen voor gewichtsverlies aanbieden. Denk aan dividendbetalers die op de beurs zijn achtergebleven. Medicijnen voor gewichtsverlies, zoals GLP-1's, staan doorgaans in de schijnwerpers, maar er wordt ook op veel andere fronten vooruitgang geboekt. De grootste farmaceutische bedrijven hebben meer dan tweehonderd medicijnen in de pijplijn.
In het volgende decennium kunnen we nieuwe, genezende behandelingen zien voor aandoeningen zoals ALS, sikkelcel- en spierdystrofie. Risico's zijn altijd aanwezig bij investeringen in biotech- en farmaceutische bedrijven, maar misschien staan we aan het begin van een gouden tijdperk van de gezondheidszorg – voor patiënten en voor beleggers.
5. Er zijn altijd redenen om niet te beleggen
Stel je voor dat je teruggaat in de tijd naar nieuwjaarsdag 2020 en dan al kennis hebt over de komende vijf jaar. De COVID-19-pandemie. Een steile bearmarkt. Inflatie boven de 9%. Oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten. Een handelsoorlog met China. Politieke onzekerheid in de VS. Zou je met die voorkennis in aandelen willen beleggen? Waarschijnlijk niet.
'In mijn 25 jaar in de sector was er nooit een goed moment om te beleggen. Er zijn altijd een dozijn redenen waarom het zinvol is om te wachten. We hebben een nieuwe president, strijd in het Midden-Oosten, buitensporige overheidsregulering, een hoge belastingdruk en een Congres dat meer deel uitmaakt van het probleem dan van de oplossing', zei voormalig Capital Group-directeur Graham Holloway.
Hoewel de uitspraak misschien heel actueel klinkt, stamt het citaat van Holloway uit 1981. Het punt is dat er altijd redenen zijn om niet te beleggen, en dat is vandaag niet anders dan in 2020 of 1981. Maar de markten zijn in de loop van de tijd veerkrachtig geweest. En beleggers worden doorgaans beloond voor hun focus op de lange termijn.
Dus, teruggaand naar Nieuwjaar 2020, wat als je alle aankomende en verontrustende gebeurtenissen aan de horizon had genegeerd en belegd was gebleven? Sindsdien is de S&P 500 Index met meer dan 100% gestegen.