Nuveen: Private markten steeds belangrijker voor institutionele beleggers in de Benelux

Beleggers plannen aanzienlijke hogere allocaties naar private equity, private credit, infrastructuur en vastgoed. Dat sluit aan bij de wereldwijde trend, blijkt uit het vijfde jaarlijkse onderzoek van Nuveen onder 800 institutionele beleggers, waarvan 40 uit de Benelux.
Maar liefst 70% van respondenten uit de Benelux verwacht de komende vijf jaar hun allocatie naar private markten te verhogen. Dat is meer dan het wereldwijde gemiddelde van 66%, dat op zijn beurt flink is gestegen ten opzichte van de 55% een jaar eerder.
In de Benelux richten beleggers zich vooral op infrastructuur, private credit en vastgoed. Private equity staat op plaats vier.
Allocatie naar vastrentende waarden
Ook op het gebied van vastrentende waarden worden allocaties aangepast. Waar vorig jaar vooral publieke investment-grade obligaties populair waren, verschuift de aandacht nu naar private fixed income. Meer dan de helft (58%) van de institutionele beleggers in de Benelux is van plan de blootstelling aan private vastrentende beleggingen (direct lending, securitized debt, vastgoedleningen etc.) te verhogen.
Uit het onderzoek kwam een duidelijke trend naar voren dat voor wat betref hun vastgoedbeleggingen beleggers in de Benelux zoeken naar meer rendementspotentieel. Beleggers geven aan de komende twee jaar meer te willen inzetten op ‘value-add’ beleggingen, al blijft ‘core’ eveneens gewild.
Volgens Gül Poslu, Head of Benelux bij Nuveen, wordt de toenemende allocatie naar private markten in Nederland niet alleen gedreven door rendementspotentieel, maar speelt ook de transitie naar een nieuw pensioenstelsel een rol. “Die transitie maakt een grotere allocatie naar minder liquide beleggingen mogelijk. Daarnaast groeit de belangstelling van verzekeraars voor private markten, gedreven door een de toenemende focus op ESG-factoren.”
Milieu en klimaat
Beleggers hanteren een steeds pragmatischere benadering van de energietransitie. De snel stijgende energievraag en de onzekerheid rond overheidsbeleid zorgen ervoor dat beleggers zowel naar bruine als groene energiebronnen kijken. Tegelijkertijd belegt een meerderheid al in strategieën gericht op schone energie of het reduceren van CO2. Toch ziet 85% van de institutionele beleggers in de Benelux de energietransitie als onvermijdelijk, een duidelijke stijging ten opzichte van 73% in 2022. Opvallend is dat dit percentage wereldwijd juist daalde van 79% in 2022 naar 61% dit jaar.
Verlies van biodiversiteit en het ineenstorten van ecosystemen worden door bijna twee derde van de beleggers gezien als een van de vijf grootste economische risico’s voor het komende decennium. Bijna 70% meent dat beleggers een rol kunnen spelen bij het beperken van natuurverlies, waarbij de helft aangeeft deze thema’s nadrukkelijk mee te nemen in hun portefeuilles.
“Private markten zijn bij uitstek geschikt voor het doen van impactbeleggingen,” stelt Poslu. “Veel institutionele beleggers beheren aparte impactportefeuilles, waarbij de kwaliteit van de rapportage van essentieel belang is. Het onderzoek bevestigt bovendien dat institutionele beleggers in de Benelux zich niet alleen richten op het tegengaan van klimaatverandering, maar ook sterk inzetten op behoud van biodiversiteit, iets wat wij ondersteunen en aanmoedigen.”