WTW: Wereldwijd pensioenvermogen stijgt naar record $58,5 biljoen

WTW: Wereldwijd pensioenvermogen stijgt naar record $58,5 biljoen

Pension
Pensioen sparen (pixabay - izhar-ahamed).jpg

Het wereldwijde pensioenvermogen is op jaarbasis gestegen met 4,9% naar een record $58.5 biljoen, door groei in de grootste DC markten. Dat blijkt uit de laatste cijfers van de Global Pension Assets Study van het Thinking Ahead Institute.

Dit in vergelijking met $55,7 biljoen eind 2023, toen in dezelfde studie van de TAI een terugkeer naar groei werd gemeten na de scherpe daling van het wereldwijde pensioenvermogen in 2022. Ondanks de stijging van het totale vermogen zijn er aanzienlijke verschillen tussen de verschillende regio's.

De VS blijft verreweg de grootste pensioenmarkt met een aanzienlijk aandeel van 65% in het wereldwijde pensioenvermogen, en in combinatie met de volgende drie grootste pensioenmarkten – Japan, Canada en het VK – komen deze vier regio's overeen met 82% van alle wereldwijde pensioenactiva.

Als we specifiek kijken naar de zeven grootste pensioenmarkten ter wereld – waaronder ook Australië, Nederland en Zwitserland – is de toegezegde bijdrage (DC) nu goed voor 59% van het totale vermogen, vergeleken met slechts 40% in 2004. Deze verschuiving wordt veroorzaakt door de grotere blootstelling van DC-regelingen aan groeiactiva, waardoor de DC-activa sinds 2014 met 6,7% per jaar zijn gegroeid, terwijl de toegezegde pensioenactiva (DB) in een langzamer tempo van 2,1% per jaar zijn gegroeid.

Hoewel er de afgelopen 20 jaar relatief weinig is veranderd in de rangschikking van deze zeven grootste pensioenmarkten, is de groei in sommige regio's, vooral die met grotere DC-markten, veel groter dan andere. Sinds 2014 is de omvang van het Australische pensioenvermogen met 110% gegroeid in lokale valuta en in de VS met 75%. Beide markten hebben een aanzienlijke neiging naar DC-pensioenfondsen, met 89% van de Australische activa in DC en 69% van de Amerikaanse activa in DC-regelingen.

Met name de Australische markt heeft een fenomenale groei doorgemaakt, waarbij de omvang van de activa de afgelopen 20 jaar met bijna 500% is toegenomen. Als het huidige groeitraject wordt aangehouden, zou het tegen 2030 de op één na grootste pensioenmarkt ter wereld kunnen zijn.

Bij het beoordelen van groeipercentages in lokale valuta in de belangrijkste pensioenmarkten, liet in het onderzoek alleen het Verenigd Koninkrijk het afgelopen jaar een negatieve jaarlijkse groei zien, namelijk -0,7%. Deze daling komt overeen met langetermijngegevens. Het VK registreerde de traagste groei van de P7-landen in de afgelopen 10 jaar, waarbij het wereldwijde aandeel in het pensioenvermogen daalde van 8,8% van de grootste 22 markten in 2014 tot 5,4% in 2024.

In het voorgaande jaar bestond slechts een kwart (27%) van de Britse activa uit DC-pensioenen, terwijl een overweldigende driekwart uit DB-pensioenen bestond. Van de top 7 pensioenmarkten heeft het VK met 56% het grootste deel aan obligaties toegewezen, op de voet gevolgd door Japan met 55%.

Jessica Gao, directeur van het Thinking Ahead Institute: 'De opkomst van DC wordt elk jaar dat we dit onderzoek uitvoeren meer uitgesproken. Terwijl de wereldwijde pensioenactiva nieuwe recordniveaus blijven bereiken, zijn het de markten met grotere pools van DC-activa die de belangrijkste motor zijn achter deze aanhoudende groei. Naarmate de omvang van deze asset pools blijft toenemen, zien we een toenemende invloed van overheden op pensioenfondsen, voornamelijk door middel van regelgeving, die zich heeft uitgebreid in lijn met zowel de omvang als het groeiende belang van pensioenen in de samenleving. Dit is vooral duidelijk in landen als Canada, Australië en het VK.'

Catheleyne van Erp, Head of Investments BeNeLux WTW: 'Een belangrijke trend die we de afgelopen decennia hebben waargenomen, is de draai van aandelen naar alternatieve activa, aangezien pensioenregelingen zich hebben gewend tot private equity, onroerend goed en hedgefondsen om hun portefeuilles te diversifiëren en het rendement te verhogen. Ook het begrip van deze gespecialiseerde activaklassen heeft zich aanzienlijk verdiept. In het verleden werden alternatieven gegroepeerd in één categorie, maar nu zien we dat deze beleggingen gedetailleerder worden benaderd, waarbij vermogensbeheerders verschillende kapitaalallocaties maken naar de verschillende activaklassen, zoals private debt, grondstoffen, liquide alternatieven en infrastructuur.'