AllianzGI: Europese lente, Amerikaanse twijfel

Volgens AllianzGI is het sentiment op de financiële markten begin 2025 significant verschoven:
- In tegenstelling tot de hoop op een herhaling van de Amerikaanse aandelenrally uit 2017 na de terugkeer van Donald Trump, zijn de Amerikaanse markten juist gedaald.
- Europese aandelen kenden daarentegen een sterke start.
- Deze verschuiving wordt deels verklaard door Europa's aangepaste fiscale beleid, gericht op structurele groei als reactie op geopolitieke ontwikkelingen.
- AllianzGI gelooft dat deze verschuiving naar Europese markten pas net begonnen is en nog instapmogelijkheden biedt.
- Er blijven risico's bestaan, zoals hogere Amerikaanse inflatie, vertragende wereldwijde groei en een mogelijke handelsoorlog, die actief beheer vereisen.
Aandelen
Op het gebied van aandelen blijft AllianzGI constructief, maar voorzichtig vanwege de onzekerheid rond het Amerikaanse beleid. Virginie Maisonneuve, Global CIO Equities, ziet nog potentieel voor de Europese aandelenrally, met kansen in sectoren als cybersecurity, AI, defensie en de bouwsector (mede door datacentergroei en mogelijke wederopbouw in Oekraïne). Ze wijst ook op diversificatiemogelijkheden in India en aantrekkelijke waarderingen in China's techsector.
Vasterentende waarden
Voor vastrentende waarden adviseert Michael Krautzberger, Global CIO Fixed Income, een selectieve aanpak. Hij verwacht een steilere rentecurve in Europa en de VS, ziet waarde in Britse staatsobligaties (Gilts) en de Japanse yen, en benadrukt voorzichtigheid bij bedrijfsobligaties en een selectieve benadering van opkomende markten.
Multi-Asset
Vanuit een multi-asset perspectief benadrukt Greg Hirt, Global CIO Multi-Asset, het belang van een flexibele aanpak in 2025. Hij geeft de voorkeur aan Europese aandelen en staatsobligaties boven Amerikaanse, vanwege momentum, waarderingen, fiscale uitgaven en lagere inflatie in Europa. Hij verwacht aanhoudend hogere rentes en volatiliteit. De Japanse yen is zijn favoriete valuta, ondersteund door het beleid van de Bank of Japan en de potentie als veilige haven. Goud blijft een kernpositie vanwege het momentum en de rol als afdekking tegen geopolitieke risico's, wat het volgens Hirt een nuttige diversificatie binnen portefeuilles maakt.