AllianzGI: Duurzaamheid is allerminst passé

Is duurzaam beleggen passé? Verre van, volgens ons. We denken zelfs dat een veranderend wereldbeeld leidt tot een pragmatischer aanpak die verdere vooruitgang zal stimuleren, stelt Matt Christensen, Global Head of Sustainable and Impact Investing bij AllianzGI.
Toen we eind vorig jaar onze vijf duurzaamheidsthema's voor 2025 formuleerden, konden we niet voorzien hoe snel sommige van deze thema's zich zouden ontwikkelen. Na de verkiezingen van 2024 – waarin kiezers in meer dan 60 landen stemden – verwachtten we een periode van bezinning. In plaats daarvan is de discussie over de structurele bijdrage van duurzaamheid in een stroomversnelling geraakt.
De impact van klimaatverandering op bedrijven
Na een recordjaar van extreme weersomstandigheden begon 2025 met de verwoestende branden in Californië. Er is een groeiend besef dat klimaatnormen veranderen: wat vroeger uitzonderlijk was, is nu de realiteit. Hierdoor ligt de focus op klimaatveranderingsplannen waarin bedrijven gedetailleerd aangeven hoe zij zich aanpassen aan deze veranderende wereld.
Zes cruciale elementen
Wij geloven dat een effectieve strategie zes cruciale elementen moet omvatten: Energietransitie, energie-efficiëntie, transitiebeleid, transitie- en fysieke risico's, geavanceerde klimaatscenariomodellering en rechtvaardige transitie. Beleggers hechten steeds meer waarde aan deze plannen bij het beoordelen van bedrijven en sectoren.
Naar een pragmatischer duurzaamheidsbeleid
We verwachtten dat 2025 een belangrijk jaar zou zijn voor duurzaamheidsregelgeving, maar de snelheid en omvang van de veranderingen hebben ons verrast. Hoewel strengere rapportageverplichtingen voor bedrijven en beleggers werden voorzien, is er weinig bewijs dat deze extra eisen daadwerkelijk helpen bij het vrijmaken van broodnodig transitiekapitaal.
Dit roept de vraag op of het toenemende toezicht in Europa de concurrentiepositie van de regio ten opzichte van andere markten niet schaadt. We zijn dan ook bemoedigd door de eerste stappen van regelgevers richting een eenvoudiger en pragmatischer beleid dat kapitaalstromen beter faciliteert.
Ondertussen wordt klimaatmodellering steeds geavanceerder, waardoor de macro-economische risico’s van verschillende temperatuurstijgingen beter in kaart worden gebracht. Het Network for Greening the Financial System schat dat de potentiële verliezen door fysieke klimaatrisico’s tegen 2050 meer dan 10% van het wereldwijde bruto nationaal product kunnen bedragen bij een temperatuurstijging van 1,9°C tot 2,1°C. Deze cijfers weerspiegelen voornamelijk verbeterde schade-inschattingen in de modellen, eerder dan een daadwerkelijke temperatuurverandering.
Met de uitgestelde updates van de Nationally Determined Contributions (NDC’s) tot september 2025 – waarin bijna 200 landen hun klimaatdoelstellingen vastleggen – krijgen overheden de kans om hun ambities verder op te schroeven.
Defensie en financiële betrokkenheid
We wisten dat de nieuwe Amerikaanse regering zou leiden tot een heroverweging van de defensie-uitgaven. Recente gebeurtenissen hebben dit thema echter nog prominenter op de mondiale agenda geplaatst. Er groeit consensus dat de NAVO-top in juni zal resulteren in grotere betrokkenheid van voormalige NAVO-landen.
Deze extra defensie-uitgaven zijn aanzienlijk, zelfs zonder de al gespannen overheidsbegrotingen mee te rekenen. Particuliere financiering zal een cruciale rol spelen in het dichten van dit financieringstekort. Om investeringen aan te trekken, moeten beleidsmakers, regelgevers, beleggers en de sector overeenstemming bereiken over de vraag wat, waar en hoe defensie gefinancierd wordt.
De veranderende arbeidsmarkt
Daarnaast zien we de eerste tekenen van structurele veranderingen in de arbeidsmarkt. De wereldeconomie ondergaat een complexe transformatie en een moderne aanpak van personeelsbeheer is essentieel om verstoringen te minimaliseren en kansen te benutten.
We worden geconfronteerd met zowel een verhoogd risico op ontslagen in sommige sectoren als een groeiend tekort aan vaardigheden in andere. Oplossingen moeten zich daarom richten op wat er gedaan wordt, hoe het wordt gedaan en wie het werk doet en waar. We zijn positief verrast door de grote betrokkenheid van klanten bij dit onderwerp, dat veel raakvlakken heeft met andere transitie-uitdagingen.
Duurzaamheid is niet voorbij
Ons wordt gevraagd of duurzaamheid voorbij is - verre van dat. De wereldeconomie kan alleen veerkrachtig zijn als ze de huidige uitdagingen doorstaat. Wij geloven dat de vijf hierboven besproken thema’s essentieel zijn om vooruitgang te boeken.