Janus Henderson: Amerikaanse importheffingen vergroten risico wereldwijde recessie

Janus Henderson: Amerikaanse importheffingen vergroten risico wereldwijde recessie

Trade conflict Recession (threat)
Recessie2.jpg

Ondanks dat de verwachtingen voor een minder positieve uitkomst van 'Liberation Day' al hooggespannen waren, bleek de realiteit zelfs nog slechter. De heffingen voor belangrijke handelspartners van de VS werden verhoogd, waarbij vooral Aziatische exportlanden zwaar werden getroffen. Daarnaast werd er een nieuw algemeen basistarief van 10% ingevoerd voor alle landen.

 

Is er nog wel een ‘deal’ mogelijk?

Een tegenvaller voor iedereen die hoopte op onderhandelingen om deze importheffingen te verlagen, is dat de implementatietermijnen erg kort zijn, waardoor er weinig ruimte is voor specifieke uitzonderingen. Hoewel dit misschien leidt tot meer transparantie op bepaalde terreinen, wachten markten met spanning af hoe de grote wereldeconomieën zullen reageren, evenals mogelijke tegenmaatregelen van de VS zelf.

Omdat de mogelijke opbrengsten uit importheffingen een belangrijke rol spelen, is het verre van zeker dat de Amerikaanse regering zich sterk zal maken voor ‘deals’ die deze inkomsten uit importheffingen zouden verminderen. De onzekerheid over hoe alles uiteindelijk zal uitpakken zal waarschijnlijk nog geruime tijd aanhouden, tot frustratie van beleggers die juist behoefte hebben aan duidelijkheid.

Kans op recessie toegenomen

Zelfs de Amerikaanse regering erkent dat importheffingen op korte termijn waarschijnlijk nadelig zijn voor de economie. Aangezien vóór 'Liberation Day' de kans op een recessie al toenam en de ingestelde heffingen hoger zijn dan verwacht, is het aannemelijk dat de consensusverwachting voor een Amerikaanse economische krimp verder zal toenemen, evenals toenemende zorgen voor de rest van de wereld.

Binnen de VS bestaat de angst dat inflatie verder oploopt doordat leveranciers hun kosten niet verlagen en retailers gedwongen zijn prijzen te verhogen. Een zwakkere dollar heeft bovendien niet de rol van schokdemper gespeeld die velen enkele maanden geleden hadden verwacht.

Inkomens staan, na inflatiecorrectie, al onder druk, en het risico bestaat dat de tarieven als een extra belasting fungeren, waardoor de reële consumentenbestedingen – de ruggengraat van de Amerikaanse economie – verder onder druk komen. Het consumentenvertrouwen is al aanzienlijk gedaald en ook bedrijven tonen tekenen van verminderd vertrouwen. Aangezien veel grote economieën sterk profiteren van export naar de VS, kan een vertraging in de handel wereldwijd pijnlijk zijn.

Markten reageren negatief

De Amerikaanse aandelenmarkten hebben opnieuw zwaar te lijden gehad onder deze onzekerheid, waarbij vooral de large-cap groeibedrijven van de NASDAQ 100 en de binnenlands georiënteerde small-cap Russell 2000 zware verliezen leden. Europese aandelen bleven relatief veerkrachtig, mogelijk geholpen door eerder aangekondigde overheidsstimuleringsmaatregelen.

Beleggers moeten echter alert zijn op een timingverschil tussen wanneer de negatieve effecten van de importheffingen voelbaar worden en wanneer overheidsuitgaven daadwerkelijk economische steun bieden. Een vergelijkbare situatie doet zich voor in China, waar binnenlandse aandelen beter standhouden dan elders. De Chinese overheid heeft echter al duidelijk aangegeven klaar te staan met extra stimuleringsmaatregelen mocht dit scenario werkelijkheid worden.

Zoals verwacht zijn rendementen op staatsobligaties gedaald doordat beleggers zich zorgen maken over toenemende recessierisico’s en lagere renteniveaus. Verrassend genoeg is ook de Amerikaanse dollar gedaald ten opzichte van de euro, wat aangeeft dat beleggers vooral bezorgd zijn over een mogelijke recessie in de VS.

Wereldwijde krimp

De aangekondigde Amerikaanse importheffingen vereisen terecht een herbeoordeling van de algemene economische vooruitzichten voor de wereldeconomie. Als de importheffingen worden geïmplementeerd en op het huidige niveau blijven, neemt het risico op een wereldwijde economische krimp aanzienlijk toe.

Dit betekent niet dat recessies onvermijdelijk zijn, maar wel dat de kans hierop substantieel is toegenomen. De markten hebben hier duidelijk op gereageerd, maar houden nog steeds niet volledig rekening met de meest negatieve scenario’s, waardoor de waarderingen van veel aandelen historisch gezien hoog blijven.

Er zijn aanwijzingen dat markten op sommige plaatsen al ‘oversold’ zijn, maar verdere verslechtering van fundamentele factoren kan die waarneming makkelijk irrelevant maken. Ook zullen obligatiemarkten waarschijnlijk een verdere rentedaling nodig hebben om dramatischere reacties van centrale banken te reflecteren, die nodig kunnen zijn om de werkgelegenheid te ondersteunen.

Beleggers richten zich nu op het Amerikaanse arbeidsmarktrapport dat morgen wordt bekendgemaakt om te zien hoe de economische dynamiek was voorafgaand aan 'Liberation Day', evenals op eventuele signalen van mogelijke overeenkomsten om de negatieve effecten van de importheffingen te beperken. Hoewel risicovolle activa enige steun kunnen vinden in sterke banengroei, is het belangrijk te erkennen dat dit niet volledig de toegenomen onzekerheid weerspiegelt.

Binnen de financiële markten zullen beleggers extra aandacht besteden aan kredietproducten met lagere kwaliteit, als indicator dat de schok ernstiger wordt voor de financiële omstandigheden. De voordelen van brede diversificatie worden nu zichtbaar, en beleggers doen er verstandig aan te blijven zoeken naar manieren om hun risico’s effectief te spreiden.