We-Trust: 'Sell America'-trend zet dollar onder druk

De lange tijd dominante overtuiging van 'US exceptionalism' verliest terrein door toenemende zorgen over een mogelijke wereldwijde handelsoorlog en maakt plaats voor de 'sell America'-trade. Volgens Lars Luiting, Head of Trading bij WeTrust Capital Management, manifesteert deze trend zich nadrukkelijk op de aandelen-, obligatie- en valutamarkten.
De Amerikaanse dollar verloor hierdoor afgelopen maand aanzienlijk aan waarde tegenover andere valuta. De greenback daalde zelfs meer dan vijf procent ten opzichte van de euro. Opvallend is dat de euro momenteel profiteert van een ongebruikelijke rol als veilige haven – een rol die traditioneel aan de Amerikaanse dollar wordt toegeschreven in tijden van marktonrust.
Trump richt pijlen op Powell
Deze verkoopdruk werd dan nog eens extra versterkt door de ontstane frictie tussen de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), Jerome Powell, en de Amerikaanse president Donald Trump. Trump drong aan op snelle renteverlagingen om zijn protectionistische tarievenbeleid te ondersteunen. Powell hield echter vast aan de onafhankelijkheid van de Fed en weigerde te handelen onder politieke druk. Trump suggereerde zelfs publiekelijk dat hij Powell wilde ontslaan, wat juridisch nauwelijks mogelijk is. Deze druk op de Fed veroorzaakte onzekerheid op de markten en leidde tot een verzwakking van de Amerikaanse dollar.
Inmiddels lijkt de rust wat terug te keren, nu Trump heeft verklaard geen plannen te hebben om Powell te ontslaan, al herhaalt hij dat hij lagere rentes gewenst acht. De markten ademen hierdoor iets meer, maar blijven waakzaam voor toekomstige spanningen tussen het Witte Huis en de Amerikaanse centrale bank.
'Deal' met Amerikaanse handelspartners zou dollar ondersteunen
In het basisscenario van WeTrust slaagt de VS erin om overeenkomsten te sluiten met haar belangrijkste handelspartners rondom de eerder opgelegde importheffingen. Een dergelijk akkoord zou het vertrouwen in de Amerikaanse economie herstellen en de vraag naar de dollar doen toenemen, stelt Luiting. Hij verwacht echter dat sommige importheffingen blijven bestaan om strategische sectoren te beschermen. Dit kan leiden tot aanhoudend hoge binnenlandse inflatie, waardoor de Fed gedwongen wordt de rente langdurig hoog te houden (circa 4,50%) in vergelijking met de Europese Centrale Bank (ECB), die recent de rente verlaagde naar 2,25%. Door dit renteverschil blijft de dollar aantrekkelijk voor beleggers op zoek naar hogere rendementen.
Markten reageren overdreven
Volgens WeTrust is de huidige negatieve reactie van de markten waarschijnlijk overdreven en wordt deze uiteindelijk gecorrigeerd. Amerikaanse beleggingen die momenteel als ‘oversold’ worden beschouwd, kunnen dan opnieuw in trek raken bij internationale beleggers. Een positieve indicator hiervoor is de recente instroom in de dollar vanuit institutionele beleggers, die het hoogste niveau sinds begin dit jaar heeft bereikt. Op basis hiervan verwacht WeTrust dat de dollar tegen het einde van het jaar zal herstellen naar minstens 1,07 dollar per euro.
Indien echter een minder optimistisch scenario werkelijkheid wordt, waarbij handelsspanningen blijven escaleren en ‘deals’ uitblijven, dan voorziet WeTrust een verdere daling van de dollar. In dat geval zou de euro mogelijk zelfs kunnen stijgen naar 1,20 dollar.
Euro onder druk door renteverlaging en geopolitieke onzekerheid
Na een sterke stijging in de afgelopen weken lijkt de euro momenteel in een fase van consolidatie te zijn beland. De recente renteverlaging van 25 basispunten door de ECB naar 2,25% suggereert dat de opwaartse trend van de euro waarschijnlijk tot stilstand komt. Daarnaast vergroten mogelijke protectionistische maatregelen vanuit de VS en andere economische blokken de druk op de Europese munt verder.
WeTrust verwacht dat de euro richting 1,05 dollar kan dalen, afhankelijk van hoe de economische situatie in Europa zich ontwikkelt. De munt blijft kwetsbaar, vooral door de onzekerheid omtrent de tijdelijke opschorting van Amerikaanse importheffingen. Tegelijkertijd biedt een recente uitspraak van president Trump, waarin hij aangeeft ‘100 procent’ zeker te zijn van een handelsdeal met de Europese Unie, perspectief op stabiliteit.