AllianzGI: Amerikaans-Chinese techoorlog bedreigt gevestigde wereldorde
AllianzGI: Amerikaans-Chinese techoorlog bedreigt gevestigde wereldorde
Door Neil Dwane
Door Neil Dwane
De wereld mag zich zorgen maken over de handelsspanningen tussen Amerika en China, maar wat het meest bedreigend is, is de potentiële koude techoorlog die op uitbreken staat tussen deze landen. De gevestigde wereldorde zal wankelen en het economische- en beleggingslandschap veranderen: winstmarges komen onder druk te staan, innovatie wordt afgeremd en zowel megatechnologiebedrijven als kleinschalige leveranciers kunnen er flink last van hebben.
Made in China 2025
De Amerikanen zijn al jaren boos over de vermeende diefstal van patenten en intellectueel eigendom door de Chinezen. Om die diefstal tegen te gaan, hebben de VS, naast bestaande heffingen, sancties en exportcontroles aan het bestrijdingsarsenaal toegevoegd. Nu China met de nieuwe overheidsstrategie ‘Made in China 2025,’ waarmee de Volksrepubliek wil concurreren met de VS en andere ontwikkelde landen als het gaat om geavanceerde technologie, zoals ruimtevaart en robotica, aan de slag is gegaan, is Amerika extra op zijn hoede. China hoopt echter met deze strategie aan de ‘midden-inkomensval’ te ontkomen waaraan veel opkomende economieën zijn bezweken.
Verliezen aan beide kanten
Wat Amerika kan, kan China ook: tijdens een koude techoorlog hebben Amerika en China geen toegang meer tot elkaars toeleveranciers en ontwikkelen ze hun eigen techsystemen. Landen worden dan gedwongen om te kiezen tussen de VS en China. Europa kiest waarschijnlijk voor de VS vanwege de hechte band tussen de twee regio’s maar voor landen zoals Japan, Zuid-Korea en Taiwan is het nog geen gelopen race.
De gehele wereld komt in een lastig parket omdat een koude techoorlog betekent dat de globalisering tot stilstand komt en de gevestigde wereldorde ter discussie komt te staan. De “ons versus zij” mentaliteit wordt zo nieuw leven ingeblazen. De angst voor cyberconflicten tussen de VS en China en de groeiende militaire aanwezigheid van China in de Zuid-Chinese Zee dragen daaraan bij.
Hoe kan China terugslaan
De soep wordt echter nooit zo heet gegeten als zij wordt opgediend, want ook al heeft China tegenheffingen aan de VS opgelegd, verdere sancties zijn voorlopig achterwege gebleven. De reden hiervoor is dat China er waarschijnlijk van uitgaat dat de regering Trump geen lang leven is beschoren. Mocht China toch meer sancties opleggen dan gaat het waarschijnlijk om de volgende: het verkopen van 3000 miljard dollar aan Amerikaanse staatsobligaties, het devalueren van de renminbi, heffingsstijgingen voor Amerikaanse goederen, het stoppen met het leveren van zeldzame grondstoffen voor de technologische sector en het boycotten van Amerikaanse merken in China.
Economische- en investeringsimplicaties
De wereldeconomie loopt al minder synchroon dan voorheen. Dit betekent dat beleggers slim moeten nadenken over hoe ze de markten benaderen. Beleggers wordt aangeraden om er een actieve beleggingsstrategie op na te houden met als basis fundamenteel onderzoek om te bepalen hoe en waar ze het meeste rendement kunnen behalen. Indexwegingen kunnen namelijk achterblijven bij marktbeweging, waardoor beleggers gedwongen worden om een verlieslatend bedrijf aan te houden terwijl ze de kans missen om te beleggen in bedrijven die goed gepositioneerd zijn voor de toekomst.