Schroders onderzoek: Nederlandse beleggers hebben weinig angst voor risico of beursdaling

Schroders onderzoek: Nederlandse beleggers hebben weinig angst voor risico of beursdaling

schroders-onderzoek-nederlandse-beleggers-hebben-weinig-angst-voor-risico-of-beursdaling_1_LLQnbX.jp

Nederlandse beleggers blijken beleggers te zijn met redelijk stalen zenuwen. Ze hebben in vergelijking met beleggers in andere landen de neiging om risicovoller te beleggen, zitten meer in aandelen en raken bij een beursdaling niet snel in paniek en verwachten dat de storm overwaait. Dit blijkt uit onderzoek dat asset manager Schroders heeft gehouden onder ruim 22.000 (1) beleggers wereldwijd.

Nederlandse beleggers blijken beleggers te zijn met redelijk stalen zenuwen. Ze hebben in vergelijking met beleggers in andere landen de neiging om risicovoller te beleggen, zitten meer in aandelen en raken bij een beursdaling niet snel in paniek en verwachten dat de storm overwaait. Dit blijkt uit onderzoek dat asset manager Schroders heeft gehouden onder ruim 22.000 (1) beleggers wereldwijd.

In het onderzoek werd de belegger gevraagd hoe zijn beleggingen zijn verdeeld over verschillende risicocategorieën. Nederlandse beleggers blijken een voorliefde te hebben voor meer risicovoller beleggingen dan beleggers elders in Europa, en zijn juist minder geneigd om te gaan voor beleggingen met een laag risico. De wens om die risico-koers ook de komende jaren vast te houden, is onder Nederlandse beleggers duidelijk overheersend. Nederlandse beleggers hebben 21% van hun portefeuille belegd met een hoog risico en 34% met een duidelijk laag risico, terwijl de overige 45% met een gemiddeld risico is weggezet. In Europa liggen die percentages aanmerkelijk anders met 17% (hoog) en 45% (laag).

Het hogere risico dat Nederlandse beleggers ten opzichte van hun Europese tegenvoeters bereid zijn te lopen is ook te zien in de voorkeur voor aandelenbeleggingen. Bij Nederlandse beleggers bestaat gemiddeld 42% van de portefeuille uit aandelen, terwijl dit in Europa slechts 34% is. Bij Nederlandse beleggers is het percentage vastgoedbeleggingen en alternatives (hedgefunds, commodities) met elk 8% veel kleiner dan in Europa (11%).

Beursdaling? Blijven zitten

In het geval van een beursdaling is de Nederlandse belegger veel meer geneigd dan de Europese belegger om rustig te blijven zitten en de storm te laten overwaaien. Dit geldt voor 43% van de beleggers.

Hein Kuijpers, directeur particulieren bij Schroders in Nederland, is blij met de nuchtere benadering van Nederlandse beleggers: “Het is uit onderzoek bekend dat particuliere beleggers die bang worden, op het verkeerde moment verkopen. Daarom is het goed dat voor Nederlandse beleggers een veelheid aan advies beschikbaar is bij banken en commissionairs. En ook nieuwe technologie kan beleggers die zelf aan de knoppen willen zitten, helpen met allerlei adviesfuncties. Kennelijk is de Nederlandse belegger op de goede weg.”

Uit de uitkomsten van het onderzoek blijkt verder dat de Nederlandse belegger zich qua risicoprofiel per leeftijdscategorie precies gedraagt volgens het boekje: hoe jonger de belegger, des te meer geneigd is hij om risico te nemen. Bij de groep 18-24 jaar is het percentage dat met risicovol is belegd bijna 30%, terwijl bij de gepensioneerden nog geen 18% risicovol belegt.

Onder beleggers die ook passieve beleggingen als ETF’s in hun portefeuille hebben (naast aandelen, obligaties en beleggingsfondsen) blijkt de risicobereidheid groter te zijn dan gemiddeld, met ruim 27% van de totale portefeuille belegd met een hoger risico. Dit sluit aan bij de mening van beleggers die zichzelf qua kennisniveau zien als ervaren of expert: zij beleggen relatief risicovoller door 25% van de portefeuille als zodanig te beleggen. Bij beginners is dit slechts 15%.

Fig. 1 Hoe risicovol of weinig risicovol hebt u uw portefeuille ingericht? 

Themafondsen

Een ander opvallend verschil tussen Nederlandse beleggers en andere beleggers in Europa en wereldwijd is dat Nederlanders veel minder interesse lijken te hebben in themafondsen zoals beleggingsfondsen die zich speciaal richten op gezondsheidszorg, duurzaamheid, dataeconomie, disruptive technology of urbanisatie. Dat lagere enthousiasme is iets dat ook spreekt uit het feit dat Nederlandse beleggers niet grootschalig bereid zijn langer te blijven zitten in dergelijke themafondsen met een oog op mogelijk langetermijnvoordeel.

Beleggers is ook gevraagd welk beleggingsadvies zij het meest waarderen. Daaruit blijkt dat bij bijna 40% het antwoord ‘Het belangrijkste is voor mij betrouwbaar advies, waar mijn belang voorop staat (en dat mag dan geld kosten’ als eerste noemt. Qua zwaarte staat op een gedeelde tweede plaats het belang van goedkoop of gratis advies en het behalen van gegarandeerd positief resultaat.

Fig. 2 Als ik advies wil vragen over mijn beleggingen dan is voor mij het allerbelangrijkste… (rangschik de antwoorden van 1 tot vier, waarbij 1 het belangrijkste is en 4 het minst). De grafiek toont de gemiddelde score en het percentage dat het antwoord als belangrijkste is genoemd.

Wel of geen advies

Overigens blijkt van de Nederlandse beleggers ruim een derde helemaal zelfstandig te beleggen, zonder enige vorm van advies of begeleiding. Nog geen een op de vijf (18%) besteedt zijn beleggingen helemaal uit. Een kwart ziet zijn bank of adviseur als een nuttige informatiebron en kiest zelfstandig hoe te beleggen, terwijl 21% het advies meestal ter harte neemt maar toch af en toe een eigen koers vaart, soms tegen de wil van zijn adviseur.

Voor het volledige rapport van de Schroders Global Investor Study 2018, “Hoe komen gevorderde beleggers tot hun beleggingsbeslissingen?”, kunt u vinden op www.schroders.nl/gis

 Schroders Global Investor Study 2018:

·       www.schroders.nl/gis

·       Presentatie resultaten Nederland

·       Infographics resultaten Nederland

·       Schroders Global Investor Study 2018 Rapport

In het eerste deel van de Schroders Global Investor Study, dat in juli werd gepubliceerd, werd vastgesteld dat mensen wereldwijd de kosten van levensonderhoud bij pensionering aanzienlijk onderschatten. Klik hier voor de resultaten. In het tweede deel van de Schroders Global Investor Study, dat in oktober werd gepubliceerd, bleek dat Nederlandse particuliere beleggers steeds enthousiaster worden over duurzaam beleggen, maar minder dan beleggers in andere landen overtuigd zijn dat het rendement op de lange termijn beter zal zijn dan niet duurzame beleggingen. Klik hier voor de resultaten.

(1) In opdracht van Schroders voerde Research Plus Ltd in april 2018 een onafhankelijk online onderzoek uit onder meer dan 20.000 mensen die beleggen uit 30 landen in alle delen van de wereld waaronder Australië, Brazilië, Canada, China, Duitsland, Frankrijk, India, Italië, Japan, Nederland, België, Spanje, het VK en de VS. "Mensen" wordt in dit onderzoek gedefinieerd als mensen die de komende 12 maanden minstens €10.000 (of het equivalent daarvan) willen beleggen en die de laatste 10 jaar veranderingen in hun beleggingen hebben aangebracht.