DWS: Timing is onbelangrijk bij verre beleggingshorizon

DWS: Timing is onbelangrijk bij verre beleggingshorizon

dws-timing-is-onbelangrijk-bij-verre-beleggingshorizon_1_z237tR.jpg

De juiste timing is altijd een zorg voor beleggers. Zijn de koersen al niet te veel gestegen om nog bij te kopen? En moet ik verkopen zodra de eerste tien procent is verloren, zodat ik niet nog meer geld verlies?

Volgens een studie van het DWS Global Research Institute zijn dit grotendeels ongefundeerde zorgen. “Ons onderzoek 'Multi-Asset Long View' kwam tot de conclusie dat timing vrijwel onbelangrijk is bij beleggingen op de lange termijn. Als uw beleggingshorizon lang genoeg is, maakt het niet veel uit wanneer u instapt”, aldus Christian Hille, Global Head of Multi-Asset bij DWS. 

“We kunnen dit illustreren met twee voorbeeldbeleggingen in de Amerikaanse aandelenmarkt, via de Total Return-variant van de S&P 500-index.”

“De eerste aankoop vond plaats rond april 2000, in een tijd dat Amerikaanse aandelen zo duur waren dat dergelijke koersniveaus pas tegen eind 2007 weer bereikt werden. Instappen met zulke hoge waarderingen lijkt op het eerste gezicht een slechte beslissing. En inderdaad: over een periode van vijf jaar bedroeg het resultaat een verlies van vier procent per jaar. Ook na tien jaar ging het nog steeds om een verlies van gemiddeld een procent.”

“Dezelfde belegging bij een instapmoment twaalf maanden later, en dus bij veel lagere prijsniveaus, ziet er veel beter uit. Met een groei van ongeveer twee procent per jaar kan deze latere start na vijf en tien jaar tijd veel betere rendementen voorleggen.”

“Maar vanaf een beleggingshorizon van 15 jaar blijkt de timing het grootste deel van zijn effect te hebben verloren. Zelfs een belegger die op de hoogste koersen heeft gekocht, kan tevreden zijn met een rendement van 3,7 procent per jaar.”

“Bij een lange beleggingshorizon weerspiegelt het rendement de fundamentals van de activaklasse. In grote lijnen kunnen langetermijnbeleggers dus ongeacht de timing profiteren van de risicopremie van een beleggingscategorie. Dat klopt niet alleen voor de Amerikaanse beurzen, maar ook voor andere aandelenmarkten en activaklassen”, legt Hille uit.