Robeco: Recessie-indicatoren slechte koersvoorspellers

Robeco: Recessie-indicatoren slechte koersvoorspellers

Outlook Currency
robeco-recessie-indicatoren-slechte-koersvoorspellers_1_frjzry.jpg

Recessie-indicatoren hebben weinig voorspellende waarde als het gaat om aandelenkoersen. Dat stelt Jeroen Blokland, senior portfoliomanager bij vermogensbeheerder Robeco. Aandelenmarkten pieken vaak lang nadat deze indicatoren, zoals een omgekeerde rentecurve, op een naderende recessie wijzen. Beleggers die op basis hiervan uit de markt stappen missen dus rendement, aldus Blokland, die een recessie in de VS momenteel onwaarschijnlijk acht.

“Kijken we naar de laatste zeven recessies in de VS, dan blijkt dat de S&P 500 Index gemiddeld krap zes maanden voor de officiële start van de recessie nog een record neerzette”, zegt Blokland. “In twee gevallen, namelijk 1980 en 1990, viel de piek op de aandelenmarkt feitelijk samen met het begin van de recessie. Over het algemeen presteren aandelenmarkten prima tot 12 maanden voor een recessie.”

Tegelijkertijd is de aandelenmarkt zelf een slechte voorspeller van recessies. “Sommige beleggers denken dat aan een recessie hoge waarderingen voorafgaan en dat aandelen tijdens die recessie dan weer terugkeren naar hun normale waarderingsniveau”, aldus Blokland. Maar: “Recessies doen zich voor op elk waarderingsniveau en binnen de S&P 500 Index bestonden vlak voor het begin van een vertraging grote verschillen in de koers-winstverhoudingen (K/W). Als er al een patroon te ontdekken viel, was het dat de K/W voor een recessie iets onder het langjarig gemiddelde lag.”

Al met al is het dus behoorlijk lastig om het exacte moment te bepalen waarop de VS in de volgende recessie belandt, zegt Blokland. “Uit de laatste macro-economische cijfers kunnen we echter afleiden dat het nog wel even kan duren. De Amerikaanse arbeidsmarkt blijft buitengewoon sterk en creëert iedere maand weer een flink aantal nieuwe banen. Tegelijkertijd keren mensen terug naar de arbeidsmarkt, wat het risico van inflatie verkleint. De lonen stijgen sneller dan de inflatie en dat vergroot de koopkracht van de Amerikaanse consument.”

Blokland acht de kans op een Amerikaanse recessie dit jaar ‘klein’. “Gezien het beperkte recessievoorspellende vermogen van de aandelenmarkten is de kans op hogere aandelenkoersen voorlopig groter dan de kans op lagere aandelenkoersen.”