WisdomTree: Kansen voor beleggers door Brexit-onzekerheid
WisdomTree: Kansen voor beleggers door Brexit-onzekerheid
De stemming in het Britse parlement op 29 januari heeft één duidelijke boodschap afgegeven: het parlement is tegen een "no deal" Brexit, maar was niet bereid om Brexit uit te stellen. Dit onderstreepte het succes van het aangenomen amendement om het meest controversiële deel van de Brexit-deal met de Europese Unie (EU) - de Ierse Backstop - te verwijderen. De 500 km lange grens die loopt tussen de Republiek Ierland en Noord-Ierland is een van de grootste knelpunten geweest tijdens de Brexit-onderhandelingen.
Een akkoord over de Backstop is essentieel omdat het een vangnet is dat van toepassing zal zijn op de Ierse grens nadat Groot-Brittannië de EU heeft verlaten, zegt Aneeka Gupta, Equity & Commodities Strategist bij WisdomTree. Theresa May staat nu voor de zware taak om terug te keren naar de EU met een uitgewerkt voorstel dat de Backstop makkelijker te verteren maakt. Het is onwaarschijnlijk dat de EU hierop zal ingaan en het vooruitzicht op een patstelling doemt op. Het lijkt erop dat het VK en de EU terug bij af zijn. De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, plaatsvervangend hoofdonderhandelaar Sabine Weyand, en de Franse president Emmanuel Macron hebben allen reeds gezegd dat de Backstop niet in aanmerking komt voor heronderhandeling.
De aanhoudende Brexit-saga heeft de afgelopen twee jaar zowel de Britse als de Europese economie beïnvloed. De Britse economie heeft tastbare verliezen geleden, zoals een vertraging van de groei van het BBP en een daling van de huizenprijzen. De meeste bedrijfs- en consumentenvertrouwenscijfers in het VK zijn gedaald tot onder hun langetermijngemiddelde. Desalniettemin zijn de gegevens over het vertrouwen in het VK zwak, maar niet slechter dan die van de eurozone. De groei in de eurozone is ook gedaald tot het traagste tempo in vier jaar tijd. Dit was grotendeels te wijten aan externe tegenwind, zoals de spanningen in de wereldhandel en een vertraging in de opkomende markten (EM), waarvan bekend is dat ze een belangrijke bron van vraag naar de Europese export zijn. Sinds het begin van 2019 is een omslag in EM zichtbaar en de handelsfricties beginnen af te nemen, waardoor aandelen uit de eurozone een bescheiden herstel te zien gaven.
Gupta is van mening dat beleggers onderbelegd zijn in Europa, dat de risico's grotendeels zijn ingeprijsd, dat de waarderingen aantrekkelijk zijn en dat er ruimte is voor verdere opleving. Beleggers die op zoek zijn naar een tactische blootstelling aan Europa kunnen een strategie hanteren waarmee ze kantelen naar de meer rendabele segmenten van de markt, zoals de financiële sector, energie, communicatie en nutsbedrijven. Britse aandelen zijn het afgelopen jaar sterk gecorrigeerd en worden verhandeld tegen waarderingen die voor het laatst te zien waren tijdens de financiële crisis van 2007-2008. Hoewel de Brexit-onzekerheid aanwezig zal blijven en het sentiment in alle Europese aandelen zwak blijft, meent Gupta dat blootstelling aan Europese aandelen een serieuze optie is om beleggingsrendement te genereren. Hoewel het moeilijk is om de exacte uitkomst in de politiek te voorspellen, verwacht zij dat het gezonde verstand op het laatste moment zal zegevieren, aangezien zowel de EU als het VK alles in het werk zullen stellen om een wanordelijk Brexit-scenario te vermijden.