DNCA Investments: De gouden driehoek
DNCA Investments: De gouden driehoek
Door Igor de Maack, Beheerder en woordvoerder van het beheer, DNCA Investments
De gouden driehoek is een uitdrukking die wereldwijd wordt gebruikt om een situatie te beschrijven met een abnormale en plotse productie van rijkdom in een begrensd geografisch gebied. Vandaar dat hij werd gebruikt om de trafiek in verdovende middelen tussen Birma, Laos en Thailand te symboliseren en recenter, in de jaren 1990, om te verwijzen naar de speculatieve vastgoedzeepbel die ontstond in de centrumwijken van Parijs.
Vandaag wordt deze gouden driehoek op de financiële markten gesymboliseerd door drie activa uit eenzelfde monetaire zone (de Verenigde Staten): de dollar, Amerikaanse soevereine obligaties en ... goud. Alle drie worden ze vandaag beschouwd als vluchtwaarden. Bij elke stresssituatie presteren ten minste twee van deze activa en krijgen een instroom van liquiditeiten.
Toch wordt de aandelenmarkten bij het begin van dit jaar niet de rug toegekeerd en dat geldt zeker voor Europa. Met de inzichten van het laatste kwartaal 2018 konden de beleggers de prijs van risicohoudende activa bijsturen en in zekere zin ook de prijs van liquiditeit. Nochtans blijven de beste prestaties van de aandelenindexen in 2019 toegespitst op vrij specifieke thema’s: luchtvaart (Airbus), technologie (STM) en luxe (LVMH). De CAC 40 Herbelegde Dividenden en bij uitbreiding de Europese indexen blijven overigens in reële concurrentie staan met actief beheer. Volledige sectoren van ondergewaardeerde aandelen blijven ondermaats presteren in Europa (telecom, banken).
Het valt dus te hopen dat de value stockpicking en het actieve beheer niet verdwijnen in die andere driehoek … de Bermudadriehoek, die schepen en vliegtuigen opslokte.