Fidelity: Vooruitzichten opkomende markten positief voor de komende maanden

Fidelity: Vooruitzichten opkomende markten positief voor de komende maanden

Emerging Markets Outlook
fidelity-vooruitzichten-opkomende-markten-positief-voor-de-komende-maanden_1_5QNZj6.jpg

Opkomende markten zijn 2019 daverend begonnen. Na een erbarmelijke 2018, is deze activaklasse weer populair bij beleggers en ook de vooruitzichten voor de komende maanden zijn positief. Dit stelt Paul Greer, portefeuillebeheerder obligaties bij Fidelity International, in zijn nieuwe blog, met de titel ‘Emerging market investors should make hay while the sun shines’.

Enkele hoofdpunten uit zijn blog:

  • Opkomende markten bevinden zich in een zeldzame ‘sweet spot’. Het klimaat voor deze markten is gunstiger geworden, onder meer omdat de Federal Reserve heeft laten weten dat de rente in de VS voorlopig niet zal worden verhoogd.
  • Valuta’s van opkomende landen blijven zich herstellen, terwijl de dollar steeds kwetsbaarder lijkt.
  • Voor China verwacht Fidelity dat er meer stimuleringsmaatregelen komen dit jaar; President Xi heeft namelijk beloofd om het Chinese bbp te verdubbelen tussen 2010 en 2020.
  • Sommige obligatiebeleggers in opkomende markten lijken nog wat angstig door hun ervaringen in 2018 en zij vragen zich af hoe duurzaam dit herstel is. Zij hebben een punt want het is geen klassieke rally zoals we die vaker zagen in deze landen. De groei en handel blijven immers teleurstellen, terwijl economische data suggereren dat de activiteit ‘sloom’ blijft.
  • Een mogelijke rem op de opkomende markten in 2019 is een ruimer monetaire beleid van centrale banken in bijvoorbeeld Turkije, Mexico, Indonesië en Zuid-Afrika, als de Amerikaanse dollar inderdaad verzwakt.
  • Andere risico’s kunnen komen van o.a. de Russische sancties, teleurstelling over fiscale hervormingen in Brazilië of het interne conflict in Venezuela. Bovendien zijn er dit jaar verkiezingen in tal van relatief volatiele landen. Denk aan India, Indonesië, Argentinië en Zuid-Afrika. Dit kan beleggers zenuwachtig maken waardoor de marktvolatiliteit toeneemt.