DWS Chart of the Week: Bull markets houden steeds langer aan
DWS Chart of the Week: Bull markets houden steeds langer aan
Het is tien jaar geleden dat de beurzen vaarwel zeiden tegen de laatste bear market. Sindsdien hebben de meeste beleggers niet te klagen. Tijdens de huidige bull market is de S&P500 bijvoorbeeld met 312% gestegen, gemiddeld 15,25% per jaar.
Uit de Chart of the Week van vermogensbeheerder DWS blijkt dat bull markets steeds langer duren. De jaren dertig kenden diverse achtbaanachtige bull markets, die gemiddeld maar een half jaar duurden. Na de Tweede Wereldoorlog duurde deze periodes gemiddeld vier jaar. Vanaf 1990 rekte het tijdsbestek met nog eens 4 jaar op tot gemiddeld 8 jaar, dankzij twee ongewoon lange conjunctuurcycli in de Verenigde Staten en andere ontwikkelde economieën.
Hoe komt het dat bull markets steeds langer duren? Efficiënter inventarisbeheer of de verschuiving van een productie- naar een diensteneconomie zijn mogelijke oorzaken. En sinds de crash van 1987 rekenen markten steeds meer op het monetaire beleid om hen uit de brand te helpen, als het dreigt mis te gaan.
Nadeel van de langere bull markets is dat de herinneringen aan de laatste bearmarkt vervagen. Van de generatie die oud genoeg is om het leven voor de reddingsacties van de centrale banken te herinneren, gaan steeds meer met pensioen. Veel van de huidige marktdeelnemers hebben nog nooit de (vrij onaangename) ervaring van een bear markt doorgemaakt al zijn ze zich er natuurlijk van bewust dat de laatste bear markt begon bij het uitbreken van de grote financiële crisis. Maar dat kan ook bijdragen aan zelfgenoegzaamheid. Met de kennis van nu lijkt het duidelijk hoe en waarom problemen ontstonden en beklijfden. Maar meestal zijn recessies en bear markten niet zo: ze hebben de neiging om centrale bankiers, beleggers en zelfs economen te verrassen.
Voorzichtigheid is dus geboden. In de VS en vooral in de eurozone is de ruimte voor het conventionele monetaire beleid nu zeer beperkt. Het blijft dan ook de vraag hoe goed minder conventionele benaderingen een volgende keer kunnen werken. En zelfs als centrale banken er uiteindelijk in slagen om redding te brengen, zal de situatie voor beleggers vrij pijnlijk zijn.