Ebury: Eurokoers daalt door vrees voor recessie, May bereikt beperkt uitstel artikel 50

Ebury: Eurokoers daalt door vrees voor recessie, May bereikt beperkt uitstel artikel 50

Currency

Het was een veelbewogen week op de FX-markt. Vooral de koers van de euro was op sommige dagen heel volatiel. De gemeenschappelijke munt rallyde woensdag naar zijn hoogste punt van de afgelopen zeven weken nadat de Federal Reserve na afloop van zijn laatste monetaire beleidsbijeenkomst zijn renteprognoses scherp naar beneden bijgesteld had. Maar de PMI's voor zakelijke activiteit in de eurozone, die vrijdag verschenen, waren triest, waardoor de koers van de euro terugviel onder de 1,13 en de vrees ontstond dat in de eurozone een recessie op komst is.

In het VK wist Theresa May beperkt uitstel van de brexit-deadline te krijgen, hoewel ze langer uitstel wilde. De brexit zal deze week de activiteit op de valutamarkten blijven bepalen. Verwacht wordt dat May, mogelijk dinsdag, haar terugtrekkingsovereenkomst voor de derde keer in het Lagerhuis in stemming brengt, hoewel deze hoogstwaarschijnlijk weer afgewezen zal worden.

Belangrijke valuta in detail

EUR

De PMI-cijfers voor de eurozone van vorige week waren een forse teleurstelling. De koers van de euro daalde hierdoor vrijdag met meer dan een half procent ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De dienstenindex houdt nog redelijk stand, maar de index voor de industriële activiteit blijft een scherpe neerwaartse lijn volgen. Deze index daalde in maart naar slechts 47,6, wat duidelijk op krimp wijst. Dit werd vooral veroorzaakt door de erbarmelijke prestaties van de Duitse industriesector.

Het is zorgwekkend dat de cijfers zo zwak zijn; dit wakkert de vrees weer aan dat de economie van de eurozone in 2019 in een recessie terechtkomt. Hiermee vervliegt naar ons idee het laatste sprankje hoop dat de ECB later dit jaar de rente nog zou kunnen verhogen. Wij denken dat dit gebrek aan beleidsmaatregelen de koers van de euro dit jaar rond zijn huidige, onderdrukte niveaus zal houden.

GBP

Het Britse pond bleef zich vorige week als een valuta van een opkomende markt gedragen. Door de bezorgdheid over een brexit zonder akkoord stortte de koers van de munt donderdag in, maar tegen het einde van de week herstelde de koers zich toen de EU het VK beperkt uitstel van de brexit verleende.

Nu is 22 mei de datum waarop het VK uit de EU treedt, op voorwaarde dat Theresa May erin slaagt haar terugtrekkingsovereenkomst door het parlement te laten goedkeuren. Als haar akkoord opnieuw wordt afgewezen, dan wordt de uittredingsdatum opgeschoven naar 12 april en zou de regering langer uitstel moeten aanvragen om te voorkomen dat het VK zonder akkoord uit de EU knalt. Wij denken dat de koers van het pond in dat geval wel eens ruim onder de 1,30 zou kunnen zakken, omdat beleggers zich dan schrap zetten voor de mogelijkheid dat het VK over iets meer dan twee weken de EU zonder akkoord verlaat.

Toch denken we nog steeds dat verder uitstel van de brexit of het bereiken van een akkoord de meest waarschijnlijke uitkomsten zijn, en het pond boven het niveau van 1,30 verhandeld zal blijven worden.

USD

In onze FOMC-voorbeschouwing hebben we al aangegeven dat de reactie van de Amerikaanse dollar niet bepaald zal worden door de vraag óf de Fed en zijn renteprognoses neerwaarts zal bijstellen, maar door de omvang van die bijstelling. Dit bleek woensdag te kloppen. De nieuwe 'dot plot' van de Fed gaf aan dat de beleidsmakers nu in het hele jaar geen renteverhogingen meer verwachten. Dit is een duidelijke breuk met de twee renteverhogingen die in december nog werden voorzien, en vormt een grotere neerwaartse bijstelling dan de markten verwacht hadden.

Beleggers buitelden over elkaar heen om voor de komende paar jaar renteverlagingen in te prijzen. Wij vinden deze reactie wat overdreven en verwachten juist dat het beleid in de rest van 2019 gewoon ongewijzigd zal blijven. We willen nogmaals aangeven dat de huidige constellatie van lage rentes in de VS in combinatie met wereldwijde stabiele groei heel positief is voor valuta's van opkomende markten.