Jupiter ziet mooie beleggingskansen in de sterk groeiende cybersecurity-sector

Jupiter ziet mooie beleggingskansen in de sterk groeiende cybersecurity-sector

Politics Technology
Technology.jpg

De financiële sector investeert fors in nieuwe technologie om gelijke tred te houden met de snelle digitale revolutie die plaatsvindt. Maar met de toegenomen digitalisering is ook de cybercriminaliteit gegroeid. Cybersecurity is dan ook een fundamenteel onderdeel van financiële innovatie geworden; zonder cybersecurity kan de ontwikkeling van elektronisch geld, big data en cashless payment systems niet plaatsvinden. De financiële dienstensector zal de ontwikkeling van cybercriminaliteit moeten voorblijven, of het risico lopen op ernstige gevolgen, stelt Guy de Blonay, fondsmanager bij Jupiter Asset Management. Hij meent dat cybersecurity een veelbelovende groeimarkt is waar interessante beleggingskansen liggen.

Financiële dienstverleners vormen het grootste doelwit van cybercriminelen

Het is niet verwonderlijk dat de financiële dienstensector een van de grootste doelwitten van cybercriminaliteit is. Met name de enorme hoeveelheid klantgegevens en financiële activa waarover banken beschikken, maakt hen tot een van de meest voor de hand liggende doelwitten voor cybercriminelen. Volgens onderzoek van WebSense worden financiële dienstverleners drie keer zo vaak getroffen als bedrijven in andere sectoren.

Cyberaanvallen zijn kostbaar voor financiële dienstverleners. De gemiddelde kosten van een cyberattack in de financiële sector stegen van 12,97 miljoen dollar per bedrijf in 2014 tot 18,28 miljoen dollar in 2017, aanzienlijk hoger dan de gemiddelde kosten van 11,7 miljoen dollar per bedrijf in alle sectoren (bron: Accenture en Ponemon Institute 2018). De kosten zullen naar verwachting alleen maar toenemen. De impact van cyberaanvallen gaat echter veel verder dan alleen de financiële kosten. In de afgelopen jaren hebben verschillende spraakmakende zaken aanzienlijke reputatieschade toegebracht aan bedrijven over de hele wereld. Het werkelijke aantal incidenten zal waarschijnlijk aanzienlijk worden onderschat, omdat bedrijven terughoudend zijn om aanvallen openbaar te maken.

Cybersecurity is Big Business

Bedrijven investeren al geruime tijd fors in cybersecurity, maar de toenemende frequentie en ernst van cyberaanvallen betekenen dat de uitgaven voor beveiliging waarschijnlijk alleen maar zullen toenemen. Onderzoek van Business Insider Intelligence schat dat tegen 2020 maar liefst 665 miljard dollar zal worden besteed aan cybersecurityinitiatieven. De cybersecurity-markt zou tegen 2020 vijf keer zo groot kunnen zijn als de totale uitgaven voor technologie.

De toenemende omvang van investeringen in cybersecurity onderstreept ook de groei in de sector. Vorig jaar werd meer dan 5,3 miljard dollar geïnvesteerd in bedrijven die zich richten op de bescherming van netwerken, systemen en gegevens wereldwijd, een stijging van 20% ten opzichte van 2017, en bijna het dubbele van de uitgaven in 2016 (bron: cybersecurityventures).

Bedreigingen omzetten in beleggingskansen

Naarmate de dreiging van cybercriminaliteit toeneemt, groeit ook het aantal fintechbedrijven dat actief is op het gebied van cybersecurity. Als bottom-up stock pickers is het voor Jupiter AM belangrijk om in de markt op zoek te gaan naar de meest aantrekkelijke beleggingsmogelijkheden.

Jupiter AM heeft op drie belangrijke gebieden binnen cybersecurity kansen geïdentificeerd: bancaire software, gegevensbescherming en transactiebescherming. Zo heeft Jupiter belegd in Rapid7, waarvan de 'Insight'-cloud zijn klanten volledige zichtbaarheid, analyse en automatisering biedt, wat hen kan helpen bij het controleren op kwaadaardig gedrag, het gemakkelijker beheren van kwetsbaarheden en het uitschakelen van aanvallen. Een andere belegging betreft Palo Alto Networks dat een breed scala aan bedrijfsbeveiligingsdiensten biedt, waaronder de next generation firewall en een cloud-based service waarmee klanten hun eigen gegevens kunnen gebruiken voor gegevensanalyse en machinaal leren. Jupiter heeft ook een positie in CyberArk, dat beveiliging biedt aan meer dan de helft van de Fortune 500-bedrijven.

Jupiter AM belegt in de subsector cybersecurity als onderdeel van zijn bredere financiële innovatiestrategie, die ook digitalisering, data-analyse en betaalplatforms omvat. Jupiter blijft zich ook richten op fintechbedrijven die voorop lopen op het gebied van innovatie en die belangrijke wereldwijde structurele trends in financiële dienstverlening stimuleren of mogelijk maken.