UBS AM: Stilte na de storm, of voor de volgende?

UBS AM: Stilte na de storm, of voor de volgende?

Outlook
Outlook vooruitzicht (12) crisis storm op komst

Het afgelopen jaar is de wereldwijde economische groei behoorlijk afgezwakt. Ironisch genoeg zijn het juist de heftige reacties op met name het monetaire beleid in de VS en de handelsoorlog met China die aan de basis van die stagnatie hebben gelegen. 

Reden waarom veel beleggers de verwachtingen begin 2019 weer naar boven hebben bijgesteld, constateren de experts van UBS Asset Management.

De belangrijkste ontwikkeling van dit jaar is - volgens Head of Investment Solutions Ryan Primmer en Head of Macro Asset Allocation Evan Brown - dan ook de rally van risicovolle activa die hand in hand lijkt te gaan met de stabiele nominale performance van staatsobligaties uit ontwikkelde landen.

"Als sterkere groeiverwachtingen wereldwijde aandelen ondersteunen, mag de nominale rente op staatsobligaties dan niet langer stijgen en de yieldcurves niet steiler worden?’", vragen de twee experts zich af.

Volgens hen is het niet per se een contradictie dat de vraag naar risicovolle activa blijft groeien, ondanks de teleurstellende economische data in zowel Europa, de VS en China, en de lagere verwachtingen van de bedrijfswinsten.

Waar wordt die wereldwijde groeimotor van begin 2019 dan wel door aangedreven?

Beleggers achtten de daling van de Price-to-Earnings Ratios van Q4 2018, behoorlijk overdreven en daarin geven Primer en Brown hen gelijk.

De vraag voor de rest van 2019 is dan ook of het onstuitbare vertrouwen van beleggers in de financiële markten voor de langere termijn wel houdbaar is. Een overschatting van dat vertrouwen zou er volgens de experts van UBS AM wel eens voor kunnen zorgen dat beleggers bereid blijken te zijn om een (te) hoge prijs voor steeds lagere rendementen te betalen.

Reden waarom Primmer en Brown geneigd zijn om dat blakende vertrouwen toch enigszins te temperen. 

Nog enkele highlights uit het rapport:

Rentestijgingen van centrale banken uit de G4 blijven beperkt.

De Fed zal de Amerikaanse economie eerst nog in een stroomversnelling brengen in een poging de inflatieverwachtingen op het gewenste niveau van 2% te houden.

Het aanjagen van de economie via de begroting zal in 2019 ook buiten de VS aan belang toenemen.

China zal de komende maanden door eerdere stimuleringsmaatregelen, de afname van de impact van de Amerikaanse handelsheffingen en de stabilisatie van de consumptiegroei de negatieve spiraal weten te doorbreken.

Nu de economische cyclus van de VS op zijn einde loopt, zal de volatiliteit over alle assetklassen toenemen; beleggers zullen een hogere risicopremie vragen voor het toegenomen risico.