BlackRock waarschuwt beleggers voor te hoge verwachtingen
BlackRock waarschuwt beleggers voor te hoge verwachtingen
Beleggers hebben de angst van eind 2018 voor een dreigende economische vertraging en een agressief monetair beleid van de Fed van zich afgeschud. Maar de onzekerheden van eind vorig jaar zijn niet verdwenen en dat noopt tot waakzaamheid, zegt vermogensbeheerder BlackRock in haar nieuwste Global Investment Outlook.
Een weliswaar vertragende maar groeiende wereldeconomie en geduldige beleidsmakers hebben de meer risicovolle assetcategorieën kennelijk in de kaart gespeeld, stelt BlackRock. Ook de afgenomen handelsspanningen tussen de VS en China stutten het positieve marktsentiment van begin 2019.
De ommekeer in het beleid van de Federal Reserve (Fed) die de monetaire teugels weer iets heeft laten vieren, mag door beleggers dan als positief worden ervaren. BlackRock waarschuwt wel voor te hoge verwachtingen op de lange termijn.
De ruimte voor risicovolle activa om nog verder te stijgen is volgens hen erg klein. Bovendien zijn er verschillende scenario’s te bedenken waardoor de markten opnieuw kunnen ontsporen:
- Zo kan elke afname in de Amerikaanse of wereldwijde groeiverwachtingen voor nieuwe schokgolven op de financiële markten zorgen.
- Volgens de experts neemt de kans voor een laat-cyclische verkoopgolf hierdoor toe en dit kan op zijn beurt de recessieangst aanwakkeren.
- Ook een sneller dan verwachte verstrakking van het monetaire beleid door de Fed en een heropleving van de handelsspanningen kunnen het positieve sentiment snel doen keren.
- Beleggers hebben momenteel te weinig oog voor mogelijke handelsbeperkingen in landen buiten de VS en China.
In deze context moeten beleggers extra zorg dragen voor een goede balans tussen risico en rendement in beleggingsportefeuilles, waarbij de verwachtingen voor aandelen moeten worden getemperd.
Dit betekent volgens BlackRock meer ruimte voor staatsobligaties, aangevuld met zorgvuldig selecteerde regio’s waar meer risico wordt genomen, zoals de VS en opkomende markten.
Voor Q2 verwacht BlackRock verder:
- Een voortgang van de economische groeivertraging nu de post-crisis expansie zijn laatste fase bereikt.
- Maar een volgende recessie is pas waarschijnlijk in 2020; er zijn nog geen tekenen van economische oververhitting of inflatoire druk.
- De steunmaatregelen in China blijven de wereldwijde groei voorlopig ondersteunen.
- De verhoogde interesse van beleggers voor China kan de vraag naar Amerikaanse staatsobligaties doen afnemen, waardoor de rente stijgt.
- De verwachtingen wat betreft Europa zijn laag; BlackRock hekelt het gebrek aan een eendrachtig Europees economisch beleid.