Schroders: Er is een datarevolutie gaande, maar kunnen beleggers hiervan wel profiteren?
Schroders: Er is een datarevolutie gaande, maar kunnen beleggers hiervan wel profiteren?
Het verzamelen en analyseren van data verandert radicaal. Een enorme hoeveelheid aan informatie, van geolocatiegegevens tot douaneregistraties en demografische data, is nu beschikbaar en kan worden gemanipuleerd op een manier die voorheen ondenkbaar was. Beleggers die gegevensverwerking- en analyse op industriële schaal kunnen combineren met beproefde beleggingsexpertise zullen hier veel voordeel uit kunnen halen, stellen Ben Wicks en Mark Ainsworth, data-specialisten bij Schroders.
De enorme toename van computerrekenkracht, opslagcapaciteit en hoeveelheid informatie betekent dat de omvang van ‘alternatieve data’ die mogelijk door een analist of fondsbeheerder kunnen worden geïnterpreteerd, exponentieel toeneemt. Deze ontwikkelingen vormen een ontwrichtende uitdaging voor de beleggingsindustrie. Maar ze bieden ook een grote kans.
Alternatieve data biedt kansen
Alternatieve data is een overkoepelende term voor informatie die nog niet een vast onderdeel vormt binnen beleggingsresearch. In grote lijnen omvat alternatieve data alles dat geen bedrijfsrekeningen, aandelenprijzen of economische informatie is. Omdat alternatieve data vaak ongestructureerd is, kunnen er aanzienlijke verwerkingen nodig zijn om er zinvolle conclusies uit te halen. Een nieuwe generatie data analisten is ontstaan om deze uitdaging aan te gaan en de nodige technieken te ontwikkelen om met grote datasets om te gaan.
Goede data analisten hebben verschillende kwaliteiten. Een goede kennis van wiskunde, statistiek, programmering en algoritmen is essentieel. Maar een goed begrip van de herkomst van de gegevens en de manier waarop ze toepasbaar zijn, is net zo waardevol. Het combineren van de diepgaande kennis van beleggers over financiële markten en effecten met de deskundige kennis van het verzamelen, verwerken en analyseren van data leidt uiteindelijk tot zeer goede beleggingsmogelijkheden.
Misschien wel de grootste impact van data analyse op actief beheerde fondsen is dat de beleggingsprofessional met de hulp van andere specialisten zijn visie kan uitbreiden en tijd en denkvermogen kan vrijmaken om nieuwe ideeën te verkennen en te beoordelen.
Veel data voor weinig spelers
De grote hoeveelheid informatie die beschikbaar is voor beleggingsresearch vormt een ontwrichtende kracht. De data analyse biedt technische en organisatorische uitdagingen en brengt aanzienlijke onderzoeks- en ontwikkelingswerkzaamheden met zich mee. Maar data analyse biedt ook een enorme kans voor actieve fondsbeheerders. De nieuwe methoden voor gegevensanalyse in bestaande beleggingsprocessen moet de prestaties van beleggers op de lange termijn verbeteren.
Organisaties die zich met succes weten aan te passen, zullen groot genoeg zijn en over voldoende technologische expertise beschikken om de concurrentieslag aan te gaan. De omvang en verscheidenheid van de beschikbare gegevens vereisen aanzienlijke technische en datamanagement middelen om ze optimaal te kunnen gebruiken.
In plaats van een gelijk speelveld te creëren, waar een betere beschikbaarheid van informatie simpelweg leidt tot een grotere marktefficiëntie, is de impact van de informatierevolutie juist het tegenovergestelde. Het creëert moeilijk toegankelijke gebieden en mogelijkheden om alpha te genereren voor een beperkt aantal spelers spelers die de schaal en de middelen hebben om daarvan te profiteren.