Legg Mason: Bancaire businessmodellen met een lager risico nog steeds ondergewaardeerd
Legg Mason: Bancaire businessmodellen met een lager risico nog steeds ondergewaardeerd
Door Sebastian Angererer en Ivor Schucking, Research Analysts bij Western Asset (een filiaal van Legg Mason)
De banken in de VS en Europa hebben een zeer moeilijke periode doorgemaakt tijdens de grote financiële crisis die in 2008 begon. Sindsdien zijn het resultaat en de winstgevendheid van de banken echter aanzienlijk gestegen. Toch blijven beleggers en ratingbureaus nog steeds te bearish.
Wij zijn van mening dat de seculiere risicovermindering van het wereldwijde bancaire bedrijfsmodel sinds de mondiale financiële crisis succesvol is geweest en dat de banken als gevolg daarvan sterker, eenvoudiger en veiliger zijn geworden. De regelgeving en het toezicht zijn verstrengd, en er kwamen betere interne risicocontroles. Wij zijn bovendien van mening dat het risico op een terugdraaiing van de regelgeving te hoog worden ingeschat. Daarom blijven we positiever gestemd voor de fundamentals van de bancaire sector dan de markt en ratingbureaus. We geloven dat het huidige bancaire bedrijfsmodel met een lager risico het beter zal doen dan de verwachtingen, zelfs in een klimaat van een langzamere wereldwijde groei van het bbp en toenemende politieke risico's.
Bovendien wordt onze positieve fundamentele visie ondersteund door het volgende:
- De winst van de Amerikaanse banken zou in 2019 een recordniveau moeten bereiken, dankzij de solide economische context, lagere vennootschapsbelastingtarieven en een vriendelijker/meer pragmatische regelgeving.
- De kwalitatieve dynamiek van de activa van de Europese banken zal naar verwachting positief blijven, gedreven door de trage maar aanhoudende positieve economische groei, de aanhoudende interesse van beleggers de grootschalige afstoting van probleemkredieten, de zeer lage rentevoeten die de betaalbaarheid van de schulden ondersteunen en de sterke bekommernis van de regelgevers dat de banken zich sterk moeten richten op de vermindering van de niet-renderende posities.
- Stijgende ratings (bijvoorbeeld de ratings van Moody's en S&P voor Amerikaanse banken).
- Gunstige technische aspecten (d.w.z. lagere uitgiftes door Amerikaanse banken) en aantrekkelijke waarderingen.
Gezien deze factoren zijn wij van mening dat banken in de VS en Europa heel wat beleggingsmogelijkheden bieden binnen de gehele kapitaalstructuur. Wij zijn voorstander van een selectieve overweging in de gehele kapitaalstructuur voor de hoogste kwaliteit van Amerikaanse en Europese banken.